Minstens 120 minuten per week de natuur in

12 juli 2019

Uit recent onderzoek blijkt dat minstens 120 minuten per week in de natuur doorbrengen een positief effect heeft op je gezondheid en gevoel van welbevinden. Daarbij zou het niet uitmaken of je die twee uur aaneengesloten of verspreid over de week in de natuur doorbrengt.

Twee uur de natuur in!

Een groeiend aantal wetenschappelijke studies laat zien dat natuur bij kan dragen aan ontspanning, welzijn en gezondheid. Nu hebben Britse onderzoekers gekeken hoevéél tijd iemand in de natuur moet doorbrengen om een effect op de gezondheid teweeg te brengen. Ze vroegen aan twintigduizend Britten hoeveel tijd ze de afgelopen week in een natuurlijke omgeving doorbrachten en naar hun welzijn. De tijd die men in eigen tuin doorbracht is niet meegenomen. Wel is er gekeken naar de tijd die is doorgebracht in een bos, park, landelijk gebied of vlakbij het water.

Daaruit blijkt dat mensen die minimaal twee uur per week in de natuur doorbrengen veel vaker aangeven dat ze tevreden zijn met hun leven en in goede gezondheid verkeren. Het maakt niet uit of die twee uur aaneengesloten of verspreid over de week in de natuur wordt doorgebracht. Ook de mate van bewegen blijkt niet belangrijk. Simpelweg stilzitten en de natuur in je opnemen zorgt al voor een positief effect.

Natuur is gezond voor iedereen

Dr. Mathew White, een van de onderzoekers, vindt het opvallend dat het effect zichtbaar is bij alle deelnemers; arm of rijk, jong of oud, stadsmens en plattelandsbewoners en zelfs kerngezond of mensen met een langdurige aandoening of chronische ziekte. Hoewel dit onderzoek niet heeft gekeken naar oorzaak en gevolg denkt White dat het potitieve effect komt door de rust die natuur geeft. “Mensen staan tegenwoordig continue onder druk. De natuur is stil en rustgevend. Je kan dingen beter verwerken.”

Natuur op recept?

De resultaten lijken positief, maar er is nog meer onderzoek nodig om te bepalen of er echt sprake is van een oorzaak en gevolg. Op de Shetlandeilanden (Schotland) mogen artsen sinds vorig jaar natuur voorschrijven als medicijn. Zover is het in Nederland nog niet. De onderzoekers hopen uiteindelijk wel een wekelijks aanbevolen tijd kunnen geven voor verblijven in de natuur. Wellicht dat deze resultaten bijdragen aan meer onderzoek. Lees de hele studie hier.

Zelf de natuur in?

Ben je geinspireerd en wil je zelf de natuur in? In het Nationaal Park hebben we verschillende wandelroutes variërend van 1 km tot lange afstandwandelingen. Ontdek hier de verschillende routes.

Tekst: IVN