Zebrarupsen

12 juli 2019

Deze leuke geel zwart gestreepte rupsen, worden ook wel zebrarupsen genoemd en ze ontpoppen zich tot de Sint Jacobsvlinder. Je vindt de rupsen op het Duinkruiskruid, familie van het Jacobskruiskruid.

De plant wordt door grote grazers gemeden omdat het giftig is. De zebrarupsen eten juist de giftige delen van de plant, zodat ze oneetbaar worden voor vogels. De strepen op hun rug waarschuwen hiervoor.

Wist je dat het gif dat de rups heeft gegeten in zijn lichaam blijft zitten en geconcentreerd wordt doorgegeven aan de vlinder? Hierdoor wordt de vlinder ook oneetbaar en als voedselbron vermeden.

Het Duinkruiskruid komt vooral voor op droge duingraslandjes en zijn bloemen trekken heel veel vlinders en bijen vanwege de nectar. In het Nationaal Park kom je nu de zebrarupsen op het Duinkruiskruid tegen langs alle wandel- en fietspaden. Wandel bijvoorbeeld de blauwe route (Cremerroute 10 km) vanaf ingang Duin en Kruidberg of strandslag Zeeweg en je komt de zebrarupsen op het Duinkruiskruid vast tegen.