Vrijwilligers in de spotlight

06 december 2013

In deze rubriek komen enkele van de vele vrijwilligers aan het woord.  Zo krijgt u een indruk wie zich actief inzet in Het Nationaal Park.

 

Dit keer spraken we Hans Smits (62) & Cisca Klaren (57) uit Heemstede. Zij zijn al 15 jaar vrijwilliger bij IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid en organiseerden o.a. de drukbezochte paddenstoelendag op Landgoed Elswout. Een begrip in de omgeving. Een mooie gelegenheid om hun op deze manier te bedanken en een paar vragen te stellen over hun werk voor IVN!

 

 

 

Wat was de motivatie voor jullie om vrijwilliger te worden bij IVN?

Werken als vrijwilliger voor IVN is een mooie combinatie om werken in de natuur en kinderen te combineren. Kinderen zijn onze toekomst. Wij zijn beide gek op de natuur en als je kinderen in contact kan brengen met de natuur, dan is dat het mooiste wat er is.

 

Hoe lang zijn jullie al vrijwilliger bij IVN?

Sinds 15 jaar zijn wij vrijwilligers en sinds 1 januari is Hans coördinator van de kinderwerkgroep. Cisca zit al jaren in de kinderwerkgroep.

 


"De combinatie van in de natuur zijn en kinderen blij maken, en hen zien genieten, daar doe je het voor!"


 

Wat doen jullie als vrijwilliger bij IVN allemaal?

Het werk is heel divers en strekt verder dan het Nationaal Park. In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland organiseren we graag een activiteit zoals waterdiertjes bekijken en dieren sporen. Iedere keer is het anders, dat is zo leuk!

In het Nationaal Park worden scholen te woord gestaan door het bezoekerscentrum. Maar voor andere gebieden geldt dat scholen ons graag direct opbellen met een excursieverzoek

Afhankelijk van wat zij willen en het aantal kinderen stellen wij de excursie samen. Vaak gaan we nog voorlopen en de route uitstippelen.

 

Wat vinden jullie het leukst aan vrijwilliger zijn bij IVN?

Bezig zijn in de natuur. De natuur is onze liefde, of het nou paddenstoelen zijn of bomen,

alles wat groeit en bloeit dat boeit! Momenteel loop ik met mijn hond door het bos en zie een prachtige Mandarijn eend. Het zijn de kleine dingen die het doen! Een hoogtepunt van afgelopen jaar was een internationale school met een klas Chinese kinderen gidsen. Ze waren totaal niet bekend met de natuur en zagen voor het eerst herten! Die blikken op hun gezichten, fantastisch.

 

Een ander hoogtepunt was de Paddenstoelendag. Cisca heeft deze georganiseerd samen met 30 vrijwilligers. Het was een mega evenement afgelopen jaar met meer dan 2000 bezoekers. De dag was een groot succes! De combinatie van in de natuur zijn en kinderen blij maken, en hen zien genieten, daar doe je het voor!

www.ivn.nl