Boswachtersblog: Chicken of the Woods

17 oktober 2019

Het verhaal van de zwavelzwam

Vanaf de zomer tot het begin van de herfst kan je hem tegenkomen, een schitterde geeloranje paddenstoel, de zwavelzwam. De kleurrijkste in zijn soort, de zwavelzwam wordt in Engeland ook wel 'Chicken of the Woods' genoemd en dat komt niet door zijn kleur.

Schimmel

Eigenlijk zien we maar een heel klein deel van deze zwam, of eigenlijk de schimmel. De zwammen zijn de vruchtlichamen van de schimmel. Wanneer de conditie perfect is, komt de schimmel tot bloei en verspreid zijn sporen via de zwammen. De zwavelzwam groeit in kernhout van voornamelijk loofbomen zoals de wilg, populier en eik. Doordat de zwavelzwam in het kernhout van de boom groeit, kan een boom het nog een lange tijd volhouden. Dit komt doordat de sapstroom van een boom zich in het spinthout bevindt en niet in het kernhout. Op de langere termijn ontstaat er bruinrot in de boom en zullen er takken uitscheuren, omdat deze niet sterk genoeg meer zijn.

Een klein gaatje is genoeg

Een boom wordt niet zomaar aangetast door de zwavelzwam. Dit gebeurt pas wanneer de sporen, de zaden van een paddenstoel, de boom binnen kunnen dringen. Een boom beschermt zich zo goed mogelijk tegen de buitenwereld met een dikke laag schors. Als de schors beschadigt, of het levende hout bloot komt te liggen door het uitscheuren van een tak, kunnen de sporen zich nestelen in het hout waar de schimmel kan groeien. Daarom zie je de zwammen vaak voor het eerst op een beschadigde plek op een boom.

Kip 2.0

In Engeland wordt de zwavelzwam veel gezocht voor consumptie. De zwam heeft daar de bijnaam ‘Chicken of the woods’. Deze bijnaam kreeg hij door zijn kip-achtige smaak en structuur na het bakken of frituren. Binnen het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is het niet toegestaan om paddenstoelen te plukken. Daarnaast wordt in Nederland het eten van de zwavelzwam betwijfeld. Het eten van de paddenstoel kan een allergische reactie veroorzaken. Daarom wordt de zwam in Nederland niet gegeten. In andere landen wordt dit voorlief genomen. Toch nieuwsgierig? Op internet vind je verschillende manieren om de paddenstoel zelf te kweken.

Tekst en beeld: Rien de Vries