In het oog, in het hart: Burlende damherten

24 oktober 2019

Tijdens de bronst vechten damhertmannen om een goede bronstplek en zo veel mogelijk hindes. Concurrentie wordt niet geduld. Zo garandeert het dominante hert dat alle nakomelingen van hem zijn. De bronst is voor de grote mannen heel vermoeiend. Einde oktober kan je dan ook overal in het duin uitgeputte damhertmannen tegenkomen.

Na de paartijd hebben de vrouwtjes het wel gehad met al dat stoer gedoe. Ze vormen grote groepen, ook wel ‘roedels’ genoemd, en gaan samen met de kalfjes hun eigen weg. De mannen zijn opeens weer onderling de beste vriendjes en vormen hun eigen roedels.

Het kracht meten tussen de mannen gaat gepaard met luid roepen. Het geluid wat de herten dan voortbrengen heet burlen. Aanvankelijk dient dat om de concurrenten te imponeren. Later in de bronst roepen de hertenmannen om hun macht te bevestigen. Hoe harder ze burlen, hoe meer macht. Andere mannen maken daarvan gebruik om in te schatten of ze een kans maken om de hindes in te pikken.

Hindes burlen niet: ze blaffen, blaten en tijdens de bronst miauwen ze.

Tot april 2020 toont Ruud Maaskant zijn mooiste duinfoto's in de tentoonstelling 'In het oog, in het hart'. Te zien in Bezoekerscentrum De Kennemerduinen.

Tekst: Ina Roels Beeld: Ruud Maaskant

#inhetooginhethart