In het oog, in het hart: winterkost

12 november 2019

Als kruiden en grassen ’s winters schaars zijn veranderen de grote grazers hun voedingspatroon. Ze gaan meer takken, knoppen, twijgen en boomschors eten. Daardoor worden houtige gewassen in hun groei en uitbreiding geremd en blijft het open duinlandschap behouden. Open duinlandschap hoort bij het duin, net als stuifduinen, duinstruwelen en duinbossen.

Wisenten staan erom bekend dat ze meer houtachtige gewassen en schors eten dan de andere grazers. Noem ze gerust ‘kampioen ontschorsen’. Als de schors niet rondom weggevreten is, kan de wond weer dichtgroeien en overleeft de boom de vraat. Is hij helemaal ‘geringd’, dan zal de aangevreten deel boven de wond afsterven.

In de lente hebben wisenten nog een extra reden om aan de schors te eten. Als de sapstroom weer op gang komt stroomt het sap uit de aangevreten plekken. Het zit vol suikers en energie. Wisenten houden van zoet: ze likken het sap op.

Tot april 2020 toont Ruud Maaskant zijn mooiste duinfoto's in de tentoonstelling 'In het oog, in het hart'. Te zien in Bezoekerscentrum De Kennemerduinen.

Tekst: Ina Roels Beeld: Ruud Maaskant