In het oog, in het hart: wintervacht

09 januari 2020

Met hun dikke wintervacht kunnen wisenten barre sneeuwstormen en ijzige temperaturen trotseren. Gelukkig maar: de gebieden in Oost-Europa waar wilde wisenten leven, staan bekend om hun strenge winters. De donzige onderharen van de wintervacht isoleren goed tegen de kou. De lange bovenharen voeren regenwater af. Met name dat laatste komt tijdens de Nederlandse winters in Kraansvlak ook goed van pas.


Begin vorige eeuw was de wisent bijna uitgestorven. Dankzij initiatieven van een aantal natuurbeschermingsorganisaties is het aantal wisenten ondertussen weer tot zo’n 7.000 aangegroeid. Het merendeel daarvan leeft in natuurgebieden. Het wisentproject van Kraansvlak ging in 2007 van start. De levensomstandigheden zijn er zo natuurlijk mogelijk: wisenten leven op een groot oppervlakte, er wordt niet bijgevoerd, en de dieren doen precies wat en wanneer ze dat willen. Behalve onbeperkt op wandel gaan: hun leefgebied is bijna 400 hectaren groot maar rondom staat een stevig raster.

Meer te weten komen over wat er leeft in de duinen?
Tot en met 13 april toont Ruud Maaskant zijn mooiste duinfoto’s in de tentoonstelling: ‘In het oog, in het hart' te zien in Bezoekerscentrum De Kennemerduinen.


Tekst: Ina Roels Beeld: Ruud Maaskant, PWN