In het oog, in het hart: de overlevingsstrategie van de wisent

09 januari 2020

Wisenten weten heel goed hoe ze in barre omstandigheden moeten overleven. Is hun eten opeens niet meer bereikbaar, dan gebruiken ze hoeven en neuzen om het uit te graven. Of ze eten een tijdlang alleen boomschors, takken en twijgen. Als ze dorst hebben, nemen ze af en toe een hap sneeuw.

Een aantal van die vaardigheden die nodig zijn om te overleven worden door oude, ervaren dieren aan de andere aangeleerd. Oud en ervaren zijn, loont dus!

Ook de leiding van de kudde is in handen van een slim, ervaren dier. Aan het hoofd van de kudde staat altijd een oude, ervaren wisentkoe. Zij bepaalt en de andere koeien, de jonge dieren en de kalveren volgen. Een andere ervaren wisentkoe loopt achteraan en zorgt ervoor dat niemand achterblijft.
Stierkalfjes blijven in elk geval tot op puberleeftijd bij hun moeder. Daarna vormen ze soms een stierengroep waarin een dominante stier het voor het zeggen heeft.
Behalve tijdens de bronst gaan koeien- en stierengroepen voornamelijk hun eigen gang.

Wil je meer natuurfoto's van het Nationaal Park zien?
Tot en met 13 april toont Ruud Maaskant zijn mooiste duinfoto’s in de tentoonstelling: ‘In het oog, in het hart' te zien in Bezoekerscentrum De Kennemerduinen.


Tekst: Ina Roels Beeld: Ruud Maaskant, PWN