In het oog, in het hart: wisent met kalf

04 maart 2020

De meeste wisentkalfjes worden geboren tussen mei en half juli. In die periode zijn de temperaturen zacht. De zon schijnt vaak en er is veel voedsel beschikbaar. Prima omstandigheden dus om in op te groeien. Als het straks weer koud en guur wordt, is dit wisentkalf twee keer zo groot en sterk genoeg om de winter in te gaan.

Ondertussen huppelt het onbevangen door het duin en wordt op de voet gevolgd door een zorgzame volwassen koe. Misschien is dat mama, misschien ook niet.

Van wisentmoeders is bekend dat ze hun kalfjes af en toe toevertrouwen aan een andere zorgzame koe. Die heeft dan vaak verschillende kalfjes onder haar hoede. Een soort wisentcrèche dus. Net zoals mensenkinderen in een mensencrèche, leren de kalfjes er omgaan met leeftijdsgenoten en krijgen ze even een voorproefje van een wereld zonder mama aan hun zij.

Meer te weten komen over wat er leeft in de duinen van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland? Tot en met 19 april toont Ruud Maaskant in Bezoekerscentrum De Kennemerduinen zijn mooiste duinfoto’s.

Tekst: Ina Roels Beeld: Ruud Maaskant