Persbericht: Extreme drukte verwacht

04 februari 2021

PERSBERICHT 4 februari 2021

Extreme drukte verwacht in Nationaal Park Zuid-Kennemerland door sneeuwval: parkeerplaats Koevlak gesloten

Voor het hele weekend wordt er sneeuw voorspeld en verwachten we weer extra drukte in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Om onze natuur te beschermen en de veiligheid van bezoekers te waarborgen, de dringende oproep: Blijf op de paden en wegen en geef elkaar de ruimte. Sleeën doe je het best op het strand.

Sinds de coronacrisis is het aantal bezoekers van het Nationaal Park met 30% gestegen. ‘We zijn blij dat veel bezoekers ons Nationaal Park weten te vinden, maar merken ook dat een gebrek aan kennis en bewustzijn leidt tot schade aan onze natuur en dit baart ons grote zorgen! Veel nieuwe bezoekers zijn zich er niet van bewust dat ze een Nationaal Park betreden, waar duidelijke regels gelden om de natuur te beschermen en te behouden voor later. Zonder zich te realiseren dat dit schade veroorzaakt, gaan ze van de paden af, voetballen in gebieden waar dit niet is toegestaan, klimmen in bomen, sleeën van hellingen die hier niet voor bestemd zijn. Ook komen er bezoekers toch met een hond het gebied in terwijl deze daar niet welkom is’, vertelt Gwen Pellinkhof, Coördinator Communicatie en Educatie Nationaal Park Zuid-Kennemerland.’

Om bezoekers te attenderen hangen bij de 10 grote entrees spandoeken met daarop de boodschap: Blijf op de wegen en paden: Samen beschermen we onze mooie natuur! ‘Door sneeuw zal het soms niet duidelijk zijn waar het pad loopt en waar niet, of wat een pad is en wat een ‘dierenpaadje’ is. Kies daarom voor routes waarvan je zeker weet dat er een duidelijk aangegeven pad is. En bij twijfel, keer terug. Loop niet blindelings achter andere voetsporen aan! Zo voorkomen we schade aan planten en dieren’, vervolgt Pellinkhof.

Parkeerplaats Koevlak gesloten

Vanaf aankomend weekend (6 februari) is parkeerplaats Koevlak tot nader order in het weekend gesloten. Doordeweeks is de parkeerplaats wel open. De andere parkeerplaatsen worden niet gestrooid en kunnen glad zijn, kom daarom bij voorkeur lopend of met de fiets.

Waar mag je sleeën?

De beste plekken om te sleeën zijn het strand en de slee-heuvel in Spaarnwoude. In het Nationaal Park mag er alleen gesleed worden op de paden en de hiervoor aangegeven speelterreinen. Het is niet toegestaan van hellingen buiten de paden af te sleeën. Daar kunnen allerlei planten en dieren ongemerkt grote schade aan ondervinden.

Tips voor een bezoek aan het Nationaal Park

  • Vermijd drukke tijdstippen tussen 11 en 15uur.
  • Neem je verrekijker mee.
  • Kies een route waarvan je de paden kent.
  • Kom alleen met je eigen gezin en geef andere bezoekers de ruimte.
  • Neem iets lekker mee voor onderweg, maar laat geen afval achter.