Boswachtersblog: Eerste stinzenplanten komen de grond uit

11 februari 2021

Er ligt nog een dik pak sneeuw, maar daaronder komen de eerste stinzenplanten al de bevroren grond uit. Bosanemonen, sneeuwklokjes, boshyacinten en sleutelbloemen, je vindt ze allemaal op buitenplaats Elswout.

Rond deze tijd van het jaar komt de winterakoniet tot bloei in de lindelanen langs de hertenbaan. Wie goed kijkt, ziet de kleine gele bloemen in de sneeuw staan. Binnen nu en een aantal maanden zal Elswout weer opfleuren met stinzenplanten in prachtige tinten wit, geel, roze en paars. Het woord ‘stinzenplant’ stamt af van het Friese woord ‘stins’ dat ‘stenen huis’ betekent. Het waren de planten die op buitenplaatsen en landgoederen werden aangeplant.

De bekende familie Borski kocht begin 1800 de buitenplaats Elswout. Zij vervolmaakten de prachtige Engelse landschapstuin rondom het grote huis. In die tijd raakten stinzenplanten ‘in de mode’. Er werden vele bolletjes in de grond gestopt om in het voorjaar Elswout in prachtige kleuren te hullen. Ook nu nog kunnen we jaarlijks genieten van deze kleurrijke bloemenpracht op de buitenplaats.

Tekst en beeld: Rien de Vries, boswachter Staatsbosbeheer