Neem je afval mee naar huis, in de natuur hoort het niet thuis

17 maart 2021

Zwerfafval is een groot probleem, ook binnen ons Nationaal Park. Daarom vragen we bezoekers hun afval in de prullenbak te gooien of mee naar huis te nemen. Zo houden we het Nationaal Park samen schoon en veilig voor de dieren die er leven.

Prullenbakken in het Nationaal Park

In het Nationaal Park, vind je alleen op zorgvuldig geselecteerde plekken prullenbakken en niet in het hele gebied. Dit is een bewuste keuze, omdat de ervaring leert dat hoe meer prullenbakken er staan, des te meer afval bezoekers meenemen naar een gebied. Dit vergroot de afvalproblematiek, omdat er zwerfafval ontstaat doordat prullenbakken vol raken en mensen hun afval naast de bak gooien. Ook dieren duiken graag de prullenbak in op zoek naar een lekker hapje. Ze trekken het vuil uit de bakken of scheuren zakken open. Hierdoor waait het afval alle kanten op en verspreidt het zich door het Nationaal Park. Bovendien kunnen dieren erin stikken of verstrikt raken.

Nu het aantal bezoekers het afgelopen jaar met 30% is gestegen als gevolg van de coronacrisis, is ook het zwerfafval enorm toegenomen. Zowel in het Nationaal Park als op de parkeerplaatsen. Daarom een dringend verzoek aan alle bezoekers: neem je afval weer mee naar huis en gooi het in de daarvoor bestemde afvalbak. Gooi het in ieder geval niet naast een volle prullenbak. Hiermee voorkomen we samen dat het afval door het Nationaal Park zwerft.

Tip
Stop een pedaalemmerzakje in je jaszak, zo heb je altijd een afvalzakje bij de hand dat je thuis weer kan weggooien.

Zwerfaval Bingokaart

Ga jij mee op onderzoek in Nationaal Park Zuid-Kennemerland? Download en print de bingokaart, streep wat je gevonden hebt af op de bingokaart, wie het eerst BINGO heeft, heeft gewonnen! En natuurlijk laat je het afval wat je vindt niet liggen, maar ruim je het op. Neem daarvoor een vuilniszak en handschoenen, of een knijpstok mee. Kijk op de website van Supporter van Schoon voor alle tips hoe je het afval coronaproof kunt opruimen. Zo help je om dit afval bij de dieren weg te halen en voorkom je dat zij zich erin verstrikken of zelfs stikken.

Je kunt de bingokaart natuurlijk meenemen tijdens een wandeling in je eigen buurt.