Boswachtersblog: Afval laat het niet vallen

21 april 2021

Als boswachter van PWN heb ik een zeer gevarieerde baan! In één week kan ik onderzoek doen naar de effecten van begrazing op de diversiteit aan planten en zit ik uren op mijn knieën, ben ik druk in de weer met regelwerk rondom de Kennemer Schaapskudde, waar dienen de flexnetten om een prunushaard geplaatst te worden, geef ik een excursie in het Kraansvlak waarbij ik met bezoekers het veld in ga op zoek naar deze magnifieke dieren (helaas is dit vanwege Corona al lang geleden). In diezelfde week heb ik een overleg over het toezichtrooster in de week van de Formule 1 in Zandvoort en rijd ik naar de garage omdat de Ford Ranger Wildtrack voor een beurt langsgebracht moet worden. Maar ook afval ruimen behoort tot mijn takenpakket.

Vuilnisvrouw

Op warme, zomerse dagen is dit zelfs een belangrijke en grote klus. Bij zwemplas ’t Wed bijvoorbeeld. Daar staan 30 afvalbakken ad 90 liter. Op warme dagen redden we het niet om deze bakken maar 1 keer per dag te legen. In de middag een ronde en aan het einde van de dag, net voordat de zon ondergaat, legen we deze bakken nog een keer. Al die bakken zitten dan bomvol, plus nog vele restanten van afhaalmaaltijden en plastic opblaasspullen ernaast (Een vlug rekensommetje levert op: 30 afvalbakken x 90 liter x 2 keer legen op een dag + 200 liter naast de bakken = 5.600 liter!!!). Na zo’n dag voel ik me meer vuilnisvrouw dan boswachter.

Corona helpt niet mee

Afval is een uitdaging. Vooral in combinatie met een Nationaal Park zie je het liever niet dan wel. Met de laatste campagne van Nationaal Park Zuid-Kennemerland probeerden we met de zwerfafvalbingo op een leuke manier aandacht te geven aan dit onderwerp. Als boswachter maak je je bijvoorbeeld zorgen om de dieren die uit de afvalbakken eten en misschien net het verkeerde te pakken hebben. Of er waaien dingen weg als de bak geopend wordt. Dit gaat zwerven door het gebied en blijft soms jaren liggen op een plek waar wij niet vaak komen. Ik zou zelf graag streven naar een wereld waar we met zijn allen geen wegwerpartikelen meer zouden kopen, dan hebben we ook geen uitdaging meer met een groot deel van de berg afval. Helaas zorgt de Coronatijd voor méér wegwerpmateriaal, zoals koffiebekertjes en afhaalmaaltijden. Tip: vraag een koffiewarmhoudkan voor je verjaardag of kook thuis wat lekkers en neem het mee.

Vele bezoekershanden helpen wel mee!

Waar ik heel blij van word, zijn al die mensen die er samen met ons de schouders onder zetten. De sporters die mee helpen met zwerfafval opruimen, de wandelaars die mij vertellen dat ze altijd een tasje mee hebben om zwerfafval in te doen. Fijn als we samen proberen er het beste van te maken. En wist je dat er afvalprikkers te leen zijn bij het bezoekerscentrum? De winkel is open op woensdag, zaterdag en zondag.

Beeld en tekst: Simone de Maat Boswachter PWN