Reizende schaapskudde door het Nationaal Park

20 mei 2021

Vanaf 18 mei lopen er weer schapen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De Kennemer Schaapskudde graast al jaren in de duinen. Dit jaar starten de schapen in Middenduin bij Staatsbosbeheer. De kudde heeft de opdracht om Amerikaanse vogelkers terug te dringen. Een exoot die niet thuishoort in het Nationaal Park. Naast de vogelkers (ook wel bospest (Prunus serotina) genoemd) eten de schapen gras en knabbelen aan struikjes als meidoorn, jonge esdoorns en abelen. Door de schapen in het duin te laten grazen, blijft het duin open en krijgen zeldzame en duineigen planten en dieren de ruimte, zoals het duinviooltje en de duinparelmoervlinder.

De kudde zal in de komende periode rondreizen door het hele Nationaal Park. Natuurmonumenten, PWN en Staatsbosbeheer werken zo samen aan het vergroten van de biodiversiteit en een gezond, veerkrachtig duin.

Waar kun je de schapen ontmoeten?

De kudde is de komende week aan het grazen in Middenduin. Hier zijn ze niet altijd te zien omdat ze in het niet-toegankelijke duingebied lopen. Daarna verhuizen ze naar de Kennemerduinen en zijn ze aan het werk voor PWN. Je kunt ze dan een paar weken zien grazen op diverse locaties langs de gele wandelroute (startpunt van deze route: ingang Koevlak). Daarna trekken ze noordwaarts met een locatie aan het wandelpad Noorderweg oost (vanaf ingang Bleek en Berg goed bereikbaar). Laatste terreinbeheerder bij wie deze grazers aan het werk gaan, is Natuurmonumenten.

Onze herders

Onze schaapherders gaan af en toe met hun honden op pad met de kudde. Je kunt ze dan zwervend in het duin tegenkomen, een prachtig gezicht! En heb je een vraag? Stel ze aan de herder. Of deel je foto van de kudde op Instagram en tag @nationaalparkzuidkennemerland en gebruik de hashtag #KennemerSchaapskudde.

 

Tekst: Boswachters Rien de Vries van Staatsbosbeheer en Simone de Maat van PWN

Foto: Schapen in flexnetten bij Staatsbosbeheer Middenduin gemaakt door Simone de Maat van PWN