Samen recreëren in een schoon en rustig duin

29 juni 2021

Een dag met volop zon, betekent een zwemplas met heel veel mensen. In het water en op het strandje. Deze mensen komen lopend, met de fiets, auto, brommer, scooter of motor. Het is een drukte van belang. Net een mierenhoop met stromen mensen op weg naar één en dezelfde plek. Wat zou het mooi zijn als we deze plek met zijn allen rustig en schoon kunnen houden.

Extra toezicht

Dit seizoen besteedt PWN extra aandacht aan de gebiedsregels rondom de zwemplassen. ‘t Wed wordt veel bezocht door gezinnen met jonge kinderen. Dit willen we graag zo houden. Vandaar dat we extra toezichthouders inzetten. Boswachters werken met hen samen om de rust in het natuurgebied te bewaren. Ook hebben we overleg met onze partners van het Nationaal Park, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, om het gebied leefbaar te houden voor mens en dier.

Help je ook mee?

Zie je iets waar je je aan stoort? Spreek een boswachter aan of meld het via www.np-zuidkennemerland.nl/contact. Zie je afval liggen? Leen een knijper of vraag een vuilniszak bij het Bezoekerscentrum en ga samen met je kind of vriend(en) een uurtje vuil prikken. Leuk en nuttig!

Belangrijke gebiedsregels bij de zwemplassen:

  • Geen versterkt geluid of geluidsoverlast. Je bent in een natuurgebied, hier horen geen speakers thuis. Zowel voor de natuur als voor andere bezoekers is dit storend.
  • Voor zonsondergang het gebied verlaten. Zodat de rust weer terug kan keren in de natuur.
  • Zet je snor- of bromfiets op de daarvoor bestemde parkeerplaats bij de auto's. Er geldt een gesloten verklaring in het gebied (C1 bord) voor gemotoriseerde voertuigen. Dit geldt ook voor elektrische brom- en snorfietsen.
  • Afval laat je niet achter in de natuur, neem je mee terug of doe je in een afvalbak.
  • Het is niet toegestaan naakt te recreëren.
  • Geen open vuur of BBQ. Juist op warme dagen is het risico op een natuurbrand hoog.

 

 

 

 

 

Tekst: Simone de Maat, boswachter PWN

Beeld: Coen van Oosterom, boswachter PWN