Wat kunnen we leren van de gekko?

De gekko heeft speciale voetzolen met een bijzondere Nano structuur. Daarmee kunnen gekko’s zelfs tegen glas op lopen. Dit is een interessante ‘kleef techniek’ om verschillende redenen:

1. Er wordt veel kracht gezet op een klein oppervlakte. De poten moeten meer gewicht kunnen dragen dan het eigen gewicht van de gekko.

2. De gekko moet met gemak zijn poot los kunnen maken om de tweede stap te kunnen zetten.

3. Ze moeten dit steeds opnieuw kunnen doen, zonder dat de kleefkracht minder wordt.

Hoe werkt het?

De tenen van de poot van de gekko zijn voorzien van hele kleine huidplooien. Elke plooi bevat miljoenen kleine haarachtige structuren. Deze haren hebben allemaal hele kleine uiteinden die een kracht genereren die alleen op nanoschaal werkt. Dankzij de kracht van die extreem klein haartjes wordt het oppervlakte waarmee de gekko contact heeft met de ondergrond zo groot, dat een 40 kilo wegende gekko nog steeds aan het plafond kan hangen. Deze krachten worden Vanderwaalskrachten genoemd.

Wat is het voordeel?

Huidige zelfklevende materialen zijn vaak of sterk en moeilijk te verwijderen, of slap en makkelijk te verwijderen. Daar komt bij dat er vaak wordt gewerkt met lijm, gemaakt van materialen uit de petrochemische industrie.

Het materiaal kan vaak maar 1 keer gebruikt worden, omdat ze verslijten, vies worden of aan zichzelf plakken. Soms laten ze los uit zichzelf of kunnen ze niet op de juiste oppervlakte geplakt worden.

Wat als?

Wat als we de zelfklevende techniek van gekko’s gebruiken voor het ‘plakken’ van tapijt tegels? Interface is een bedrijf dat dit fenomeen uitgebreid heeft onderzocht en heeft toegepast. Het heeft TacTiles ontworpen naar dit concept met transparante vierkante tegels, gemaakt van PET (recyclebaar plastic). Deze tegels zijn uitgerust met de Nano structuur gebaseerd op het zelfklevende vermogen van de gekko. Met deze techniek worden tapijttegels horizontaal met elkaar verbonden. Dit creëert een ‘zwevende vloer’ die niet uitzet of krimpt. Op deze manier is er geen lijm nodig en een kleverige boel en schade aan de ondervloer wordt voorkomen. Ze zijn daarom ideaal voor het snel, makkelijk en schoon installeren van tapijt. En zonder giftige lijm gassen.

Beeld gekko: Ger Bosma Tekst: FRAAI architecten