Schop in de grond bij lancering ‘Jouw Duintuin’ bij Thijsse’s Hof

25 april 2022

Afgelopen vrijdag – op Nationale Zaaidag - ging de ‘Jouw Duintuin’-campagne feestelijk van start. Betrokkenen bij de campagne en de pers kwamen in de stralende zon bij elkaar in Thijsse’s Hof in Bloemendaal. In de mooiste Duintuin van Nederland werden symbolisch twee duintuinplanten in de grond gezet: bij de woning waar Jac P. Thijsse vroeger woonde.

In een stralende zon heette Gwen Pellinkhof, projectleider van IVN Natuureducatie, iedereen welkom. Johan Görtemöller, beheerder van Thijsse’s Hof, vertelde over de prachtige heemtuin in het Bloemendaalsche Bosch, vol met inheemse planten.

Daarna liep het gezelschap met kruiwagen en scheppen naar een wel hele speciale particuliere Duintuin in de buurt: de tuin bij het huis waar Jac P. Thijsse vroeger woonde, genaamd Binnenduin. De tuin staat al vol met inheemse duinplanten, maar er zal nog meer beplanting komen die van nature past in de omgeving. Johan nam de groep mee in het verhaal van deze voorbeeldtuin. Nu al krioelt het dankzij al het groen van het leven: in twee dagen telde Johan maarliefst 25 soorten vogels!

Cees Roem, voorzitter van Nationaal Park Zuid-Kennemerland, gaf aan wat het belang van dit project is voor de bewustwording: ‘Hierdoor zien mensen wat er groeit en bloeit in het Nationaal Park en hoe zij dit terug kunnen laten komen in hun tuin. Maar dit biedt ook mogelijkheden voor natuurinclusief bouwen. En ik roep ook gemeenten op om de natuur terug laten komen in de omgevingsvisie.’

Wethouder van de Gemeente Bloemendaal Henk Wijkhuisen, vertelde trots over de streek, de bakermat van de natuurbescherming. Ook nam hij ons mee in de uitdagingen bij het uitvoeren van het biodiversersiteitsplan. Hij kondigde aan dat er plannen zijn om voor het gemeentehuis een Duintuin te planten: ‘Als het voor het gemeentehuis kan, dan kan het overal!’ Toen was het tijd om de schop in de grond te zetten. Beide heren plantten een kardinaalsmuts, wat hilarisch verliep. Ook werden Jouw Duintuin-zaadjes gezaaid op deze Nationale Zaaidag.

Na afloop werd er druk nagekletst, de tuin werd bewonderd, en zelfs werd er door een groepje natuurliefhebbers met de boswachter van het Nationaal Park een vierkante meter gras onder de loep genomen en gedetermineerd: wat is dit voor plantje?

Wat een prachtige dag voor de aftrap van Jouw Duintuin. Hopelijk zijn bewoners in de omgeving net zo enthousiast en toveren zij hun tuin om tot Duintuin. Zo krijgt de lokale natuur meer kans. En insecten, vogels en zoogdieren dus ook!