Verbouwing horeca en vergaderzalen

28 juni 2023

Op 4 september 2023 is gestart met de realisatie van het verbouwingsplan waar bijna twee jaar aan is gewerkt. De verwachting is dat nog voor de kerst de fonkelnieuwe ruimtes kunnen worden opgeleverd.

Het beoogde resultaat: een frisse en toegankelijke uitstraling, beter passend bij de merkidentiteit van PWN en het Nationaal Park en een functionele horecafunctie die is afgestemd op de toestroom van bezoekers. Met de uitbreiding van de keuken zal ook de menukaart van het Duincafé worden aangepast, met nóg meer biologische en verrassende streekproducten. Wij kunnen niet wachten!

Tijdelijk horecapaviljoen

Tijdens de verbouwingswerkzaamheden kunnen horecabezoekers terecht in een tijdelijk paviljoen bij het bezoekerscentrum en is het assortiment van het Duincafé wat eenvoudiger. De keuken gaat dicht, maar koffie, thee, drankjes en eenvoudige hapjes zijn wel verkrijgbaar. Tijdens de verbouwingsperiode is het niet mogelijk een zaal te huren.

Stijging bezoekersaantal

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen is inmiddels al weer 10 jaar in gebruik. Ooit opgezet in een tijd dat er 80.000 bezoekers per jaar in het gebouw ontvangen werden, maar inmiddels ligt het aantal bezoekers al op bijna 300.000 per jaar. Om zoveel bezoekers op een goede manier te kunnen blijven faciliteren, wordt er achter de schermen voortdurend gewerkt om het aanbod en voorzieningen te optimaliseren en af te stemmen op het gebied en haar bezoekers.

In 2020 en 2021 werd het terras en de tentoonstellingsruimte al compleet vernieuwd. In het vierde kwartaal van 2023 staan nu ook de horeca en vergaderzaal op het programma. Belangrijkste reden: door de stijging van het aantal bezoekers, is de keukenruimte simpelweg te klein geworden voor een goede operationele horeca. Ook is in de afgelopen jaren veel onderzoek verricht naar de visie en identiteit en de doelgroepen van het Nationaal Park. Het huidige horeca-, en vergaderconcept sluit onvoldoende hierbij aan.

Verbouwingsplan

In het verbouwingsplan wordt de keukenruimte uitgebreid en krijgen de horeca en zalen een grondige make-over. Ook zal de zelfbedieningscounter worden verbreed en zal het bestel- en afhaalpunt worden gescheiden voor een snellere doorstroming. Om ruimte te maken voor de keukenuitbreiding, zullen de buitentoiletten aan het vlonderterras verdwijnen, worden de herentoiletten naar de overzijde van de gang verplaatst en worden de twee vergaderzalen samengevoegd tot één zaal met een vergadercapaciteit van 36 personen. Bij de verbouwing zullen bestaande materialen zoveel als mogelijk worden hergebruikt.

Samenwerking

Naast opdrachtgever PWN, zullen als uitvoerende partijen BAM en Klaver Installatie onder toezicht van Bouwbegeleiding & Advies Bureau BBA aan de slag gaan. Voor het interieur wordt gebruik gemaakt van de diensten van ESTIDA, een bureau dat gespecialiseerd is in interieurontwerp en inrichting. De nieuwe keukenapparatuur zal door de firma Hobeka worden verzorgd.