Padden op een donker fietspad

10 oktober 2023

De zon gaat iedere dag iets eerder onder. Dit betekent dat je elke dag net iets eerder uit het Nationaal Park dient te vertrekken dan de dag ervoor en dit gaat zo maar door. Tot straks de dagen weer langer worden. Dit is vanaf 22 december.

Er zijn veel redenen voor de natuur en de dieren om het Nationaal Park te sluiten na zonsondergang. Een van deze redenen is bijvoorbeeld de padden- en kikkertrek in het najaar en het voorjaar.

In de herfstperiode gaan padden en kikkers op zoek naar een plekje om te overwinteren. Op hun weg naar een geschikt overwinteringsplekje steken zij soms een fietspad over. Kikkers, padden en salamanders zijn amfibieën, koudbloedige dieren. Zij hebben warmte van buiten nodig om actief te zijn, daarom gaan zij ook in de winter met winterslaap. Soms zijn de wandel- en fietspaden warmer dan de omgeving. Als kikkers, padden en salamanders in een koude nacht een fietspad oversteken, willen zij soms graag even op het pad opwarmen. Dit gebeurt vooral in de schemering of in de nacht. Door hun enorm goeie schudkleur kun je ze dan haast niet zien zitten, ook al heb je verlichting op je fiets. Of je ziet wel iets op het pad, wat net zo goed een van de duizenden blaadjes of een dennenappel kan zijn die op de fietspaden liggen. Op het moment dat je per ongeluk over zo’n levend blaadje rijdt, is het te laat.

Alsjeblieft, blijf na zonsondergang en de schemering uit het Nationaal Park. Dank je wel, ook namens de amfibieën van Nationaal Park Zuid-Kennemerland