Herstel monumentale bruggen Buitenplaats Elswout

10 oktober 2023

Afgelopen zomer is Staatsbosbeheer begonnen aan het herstel van de monumentale bruggen van Buitenplaats Elswout. De Blauwe Brug was als eerste aan de beurt. Deze brug sloot Staatsbosbeheer begin 2023 af vanwege de veiligheid. De leuningen waren zwaar aangetast door houtrot. Vrijdag 13 oktober worden de nieuwe leuningen teruggeplaatst en wordt de brug weer in gebruik genomen. De Blauwe Brug is de eerste van de in totaal acht bruggen die hersteld worden! Inmiddels is begonnen aan de tweede brug: de Sluisbrug.


Buitenplaats Elswout in Overveen is rijk aan vele prachtige, monumentale bruggen. De Grote en Kleine Zwitserse Brug zijn daar mooie voorbeelden van. Maar ook de Gele Brug en de Kettingbrug zijn ware iconen en kenmerkend voor het aanzicht van Elswout. De bruggen worden regelmatig schoon gemaakt en onderhouden door vrijwilligers van Staatsbosbeheer. Echter, om de bruggen voor de toekomst te behouden is onderhoud nodig. Veel brugonderdelen en leuningen hebben houtrot en zijn kapot. Bovendien hebben ze een nieuwe verflaag nodig.


Inmiddels is de Blauwe Brug vakkundig hersteld in de werkplaats van de restauratie-aannemer Wever in opdracht van Staatsbosbeheer. Dit was een mooie uitdaging én puzzel voor de timmermannen van Wever. Na het laatste schilderwerk worden de leuningen van de brug eind oktober teruggeplaatst. Staatsbosbeheer kan dit uitvoeren met een bijdrage van de provincie Noord-Holland en het Eneco Luchterduinenfonds. Samen met eigen financiering van Staatsbosbeheer is dat voldoende voor de noodzakelijke opknapbeurt van de bruggen. De planning is dat de werkzaamheden eind 2023 zijn uitgevoerd. Gecertifieerd restauratieaannemer Wever is deze mooie klus aan het klaren. Staatsbosbeheer heeft aanvullend opdracht verleend voor funderingsherstel van een aantal bruggen.
Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden sluit Staatsbosbeheer regelmatig bruggen af om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren. Hierbij blijven altijd genoeg bruggen in gebruik om een wandeling op Elswout mogelijk te maken.

Tekst: Anne Voorbergen, boswachter Staatsbosbeheer