Pilot scholen gezocht voor het nieuwe programma: Schoolduintuinen 

11 oktober 2023

Vanaf 2024 biedt Nationaal Park Zuid-Kennemerland in de week rondom de dag van het Nationaal Park (20 t/m 26 mei) een exclusief programma aan voor scholen in het primair onderwijs: Het schoolduinen programma.

Is jouw schoolplein een stukje Nationaal Park? Word NP-inspecteur en onderzoek of jouw schoolplein Nationaal Park-proof (NP-proof) is. Met behulp van de schoolgids gaan leerlingen van groep 5 op onderzoek op hun eigen schoolplein en leren ze kijken naar het klimaat, de bodem, planten en dieren, water en niet onbelangrijk: of je er goed kunt spelen en of je je er goed voelt. Ook is er de mogelijkheid om het programma aan te vullen met een bezoek aan het Nationaal Park. En wie weet, sluiten ze de week af met het ontvangen van het officiële felbegeerde ‘NP-proof certificaat’.

Scholen gezocht

Het schoolduintuinen programma is volop in ontwikkeling en we zoeken scholen in de gemeente Haarlem, Zandvoort, Bloemendaal en Velsen die aan de gratis pilot willen deelnemen. Dit kan door in het voorjaar van 2024 (feb/maart) het programma uit te testen met leerlingen op school. We weten dat leerkrachten het erg druk hebben en streven er in dit programma naar om hen zoveel mogelijk te ontzorgen. Het vergt weinig voorbereiding en inspanning vanuit de docent terwijl het programma wel naadloos aansluit op een aantal leerdoelen. Concreet vragen we qua tijdsinvestering maximaal 5 uur, waarvan 4 uur met leerlingen. Je krijgt daarvoor een onderzoekende en leerzame ochtend of middag terug voor jou en de leerlingen.

Over Schoolduintuinen

Het schoolduintuinen programma is een initiatief van IVN Natuureducatie, PWN en Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het programma stimuleert leerlingen om op een creatieve en onderzoekende manier beter te kijken naar de natuur in hun schoolomgeving. Daarnaast vergroot het hun kennis van de lokale natuur en haar soorten, die ook in Nationaal Park Zuid-Kennemerland voorkomen.

Nieuwsgierig geworden?

Voor meer informatie en opgeven kan je mailen naar Sanne van Gammeren via s.van.gammeren@ivn.nl.