Week van het Donker - 24 t/m 27 oktober

12 oktober 2023

Unieke nachtactiviteiten tijdens Week van het Donker in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Natuur en Milieufederatie Noord-Holland organiseert van 21 t/m 27 oktober de Week van het Donker. Tijdens deze dagen staat het belang van natuur en donkerte voor het welzijn van mens en dier centraal. De Week van het Donker is een week vol unieke nachtactiviteiten in Noord-Holland met aansluitend het landelijke evenement Nacht van de Nacht op 28 oktober. Op verschillende locaties in de provincie kunnen mensen kennis maken met de kracht van de donkere natuur, waaronder ook bij Bezoekerscentrum De Kennemerduinen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Programma Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Van 24 t/m 27 oktober kun je in Nationaal Park Zuid-Kennemerland meer leren over het donker, de nachtdieren en lichtvervuiling. Op locatie is er een opblaasbaar planetarium van de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA). Sterrenkundigen nemen de bezoekers mee op reis tijdens een planetariumshow en vertellen daarbij meer over het effect van lichtvervuiling. Verder zijn er verschillende kinderactiviteiten en lezingen over donkerte. Iedereen kan ter plaatse kleine informatiegidsen meenemen over lichtvervuiling, met tips wat je daar zelf aan kunt doen. De planetariumshow en activiteiten vinden plaats in het oude bezoekerscentrum De Zandwaaier, tegenover het huidige bezoekerscentrum De Kennemerduinen. Via de activiteitenkalender kun je je plekje voor de planetariumshow reserveren. Het volledige programma lees je op www.weekvanhetdonker.nl

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld

Ook heeft te veel kunstlicht een negatief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens en dier. Met de Week van het Donker vragen we meer bewustzijn voor het belang van donkerte en aandacht om spaarzamer met verlichting om te gaan. Voor meer informatie over Week van het Donker bekijk www.weekvanhetdonker.nl.


De Week van het Donker wordt gesteund door provincie Noord-Holland en AEB Amsterdam