Citizen Science: Noordwest Natuurkern

21 november 2023

Dit jaar is het 10 jaar geleden dat er vijf windsleuven werden gegraven in de zeereep ten noorden van Bloemendaal aan Zee. Een grootschalig project om de duinen weer te laten stuiven: de Noordwest Natuurkern.

De Noordwest Natuurkern is voortdurend in ontwikkeling en wordt als project alle jaren intensief gevolgd door onder meer onderzoekers van de Universiteit van Utrecht. De wetenschappers en uiteraard ook de terreinbeheerders willen graag weten hoe de verstuiving verloopt, of de windsleuven veel invloed hebben op de hoeveelheid wind, zout en zand op de achterliggende duinen en wat de effecten zijn op planten en dieren.

Bezoekers zoals jij kunnen ons helpen om de veranderingen in het landschap te volgen. Dit noemen we Citizen Science. Door foto’s te maken komen we meer te weten over de effecten van de stuivende duinen en klimaatverandering. Om zoveel mogelijk beelden te verzamelen van een vast punt van het landschap staat er daarom een fotopaal in de duinen achter de zeereep. Iedereen kan daar met een smartphone een foto maken en opsturen. Zo ontstaat er een reeks beelden die wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. De eerste reeks beelden die we inmiddels hebben zijn we momenteel aan het omzetten naar een timelapse. Deze tref je binnenkort aan op onze webpagina 'Stuivende duinen'.

Maar we zijn uiteraard nog lang niet klaar. Langdurig onderzoek is absoluut noodzakelijk, waarvoor de ingezonden beelden zeer welkom zijn. Doe je mee? Je treft de fotopaal aan op de Betonweg, voorbij bankje KD-38 (zie kaartje voor de exacte locatie). Op het bordje op de fotopaal staat omschreven hoe je de foto maakt en opstuurt.

Meer over Citizen Science en ingezonden beeldmateriaal op de website van PWN.

Wil je meer weten over de Noordwest Natuurkern? Dat kan op verschillende manieren:

  • In Bezoekerscentrum de Kennemerduinen: daar tref je op twee expodeuren verschillende feiten, weetjes en mooie foto’s aan.
  • Ook kun je in Bezoekerscentrum De Kennemerduinen het iconenboekje ‘De kracht van levende duinen’ aanschaffen. Een waardevol naslagwerk met veel achtergrondinformatie en mooie foto’s. Leuk als cadeau of gewoon voor jezelf!
  • Op onze website hebben we speciaal ter gelegenheid van 10 jaar Noordwest Natuurkern de pagina Stuivende duinen ingericht. Daar lees je alles over dit gebied, met links naar een virtuele tour, podcast, een wandelroute.
  • Zelf de stuivende duinen ervaren? Ga dan mee met een van de excursies 'De kracht van stuivende duinen in Zuid-Kennemerland. Onder begeleiding van een van onze natuurgidsen ga je dit wondermooie gebied in. Meer info en aanmelden via onze activiteitenkalender.