Update begaanbare en onbegaanbare paden door hoogwater

29 februari 2024

Update 29-02-2024

Zie onderstaande links naar kaarten. Voor het gemak hebben we een wandel- en fietskaart gemaakt met afsluitingen en een wandel- en fietskaart met aangepaste routes of rondjes. Afgesloten paden zijn op de kaart aangegeven met rode kruizen. Op de andere kaart zie je de aangepaste wandel- en fietsroutes aangegeven met groen. Beide kaarten kun je downloaden op je mobiel, zo heb je de actuele informatie meteen bij de hand.

Tevens lees je hieronder welke paden er begaanbaar of onbegaanbaar dan wel afgesloten zijn.

Let op: op 1 maart start het broedseizoen. Het Wisentpad is daarmee ook vanaf die datum gesloten.

Blijf te allen tijde op de paden en wegen. Pas je wandel- of fietsrondje aan op de huidige situatie. Zo geef je de planten en dieren in het gebied de ruimte en houden we met elkaar de natuur gezond!

Namens de boswachters hartelijk dank voor je medewerking!

Wandel- en fietskaart: begaanbare paden

Wandel- en fietskaart: afgesloten paden door hoogwater

Fietspaden

Begaanbaar voor fietsen:

 • Koevlak – Bergweg
 • Bergweg - Duin en Kruidberg: fietsknooppunt 66 (waterleidingweg) – fietsknooppunt 06 (kraantje Duin en Kruidberg) – fietsknooppunt 05 (entree Duin en Kruidberg)
 • Vanaf Parnassia tot aan Vogelmeer en vogelkijkhut
 • Zeeweg Bloemendaal – Bloemendaal aan Zee
 • Duinpieperpad (nabij ingang Kieftenvlak wel ‘natte voeten’)
 • Blinkertweg
 • Oude Trambaan
 • Visscherspad
 • Zeeweg Duin en Kruidberg tot Hubertuspad, daarna afgesloten

Natte voeten op de fiets:

 • Duinpieperpad, nabij ingang Kieftenvlak
 • Door De Woestijn, nabij Parnassia
 • Vogelweg, nabij het Vogelmeer
 • Vogelweg, nabij Groot Olmen

Afgesloten voor fietsen:

 • Waar fietspad de Drieduinenweg (IJmuiden- Duin en Kruidberg) de tankgracht kruist, staat water op het pad. Hier kun je niet omheen, moet je doorheen, of terug gaan. Het is te diep voor wandelschoenen, en inmiddels ook voor fietsen. Je kunt dus geen rondje IJmuiden-Santpoort meer fietsen.
 • Fietspad langs het Vogelmeer
 • Fietspad naar strandslag Kattendel
 • Fietspad vanaf de waterleidingweg richting Kattendel en Vogelmeer

Wandelpaden

Begaanbare wandelpaden (met wandelschoenen):

 • Blauwe route tussen Koevlak en Parnassia
 • Groene route Koevlak; het eerste deel van de reguliere route langs ’t Wed is niet begaanbaar, in dit deel is het toegestaan zelf je pad kiezen.
 • Gele route Koevlak (let op omleiding: Lage Zeeveldspad is dicht, er is een stukje omgeleid over het pad langs Gaaienbos en Trommel); het eerste deel van de reguliere route langs ’t Wed is niet begaanbaar, in dit deel is het toegestaan zelf je pad kiezen.
 • Gele route Duin en Kruidberg
 • Groene route Duin en Kruidberg
 • Rode route Midden-Herenduin
 • Gele route Midden-Herenduin
 • Groene route Heerenduinen
 • Groene, rode en blauwe route Koningshof

Omleidingen wandelpaden:

 • Op de Jagtlustweg in Duin en Kruidberg is een omleiding en verderop is het westelijke deel afgesloten. Alternatief is het fietspad. Op het fietspad kom je ook een omleiding tegen. Volg de aanwijzingen op.
 • Langs de Drieduinenweg in Midden-Herenduin is een omleiding voor wandelaars (afgesloten voor fietsers). Volg de aanwijzingen op.
 • Op de Tweede dwarsweg in Duin en Kruidberg is een omleiding. Volg de aanwijzingen op.
 • Op de Koningsweg in Duin en Kruidberg is een omleiding. Volg de aanwijzingen op.

Afgesloten wandelpaden:

 • Rode en groene route tussen Parnassia en Bergweg
 • In Duin en Kruidberg: ten westen van het Olmenpad staan de meeste paden diep onder water en die zijn daarom afgesloten. De vogelkijkhut bij het Duinmeer in Midden-Herenduin/ Duin en Kruidberg is daardoor niet meer bereikbaar.
 • Blauwe route Duin en Kruidberg: zowel op de Jagtlustweg, de Zeeweg, de Koningsweg kom je te hoog water tegen.
 • Zwarte route Duin en Kruidberg en Midden-Herenduin): je kunt de tankgracht niet meer passeren en ook op de Tweede dwarsweg, Zeeweg en Jagtlustweg kom je te hoog water tegen.

Update 16-02-2024

Zie onderstaand kaartje voor de huidige stand van zaken. Hierop kun je zien welke wandel- en fietspaden niet meer begaanbaar zijn. Volg alsjeblieft altijd de aanwijzingen ter plaatse op en pas je wandeling of fietsrondje aan op de huidige situatie. Je eigen weg zoek om het water heen is niet toegestaan!

Namens de boswachters hartelijk dank voor je medewerking!

Nieuwe informatie wateroverlast (zie ook hieronder eerdere berichten):

Duin en Kruidberg: Ten westen van het Olmenpad staan de meeste paden diep onder water en die zijn daarom afgesloten. De vogelkijkhut bij het Duinmeer is daardoor niet meer bereikbaar.

Zwarte route: Op de zwarte route kom je onderweg nog een omleiding tegen, volg de aanwijzingen ter plaatse. En de Jagtlustweg in Duin en Kruidberg is een stuk afgesloten. Volg daar het fietspad naar parkeerplaats Duin en Kruidberg.

Blauwe route: Volg het fietspad richting zee tot je vanzelf blauwe pijlen tegen komt. Dit omdat het tweede deel (westelijke deel) van de Jagtlustweg in Duin en Kruidberg is afgesloten. Volg het fietspad tot het Olmenpad, daar in en dan de blauwe pijlen verder volgen. Je komt onderweg nog een omleiding tegen, volg de aanwijzingen ter plaatse.

Midden-Herenduin: Op de zwarte route kom je onderweg nog een omleiding tegen, volg de aanwijzingen ter plaatse. En de Jagtlustweg in Duin en Kruidberg is een stuk afgesloten. Volg daar het fietspad naar parkeerplaats Duin en Kruidberg, en vanaf daar weer de zwarte pijlen.

Update 25-01-2024 en 05-01-2024

Zie onderstaand kaartje voor de huidige stand van zaken. Hierop kun je zien welke wandel- en fietspaden niet meer begaanbaar zijn. Volg alsjeblieft altijd de aanwijzingen ter plaatse op en pas je wandeling of fietsrondje aan op de huidige situatie. Je eigen weg zoek om het water heen is niet toegestaan!

Routes met beperkingen, aanpassingen of afsluitingen:

Duin en Kruidberg:
De vogelkijkhut bij het Duinmeer is niet meer bereikbaar. Ook de eerste helft van de blauwe route van Duin en Kruidberg is grote delen te nat om te lopen. Je kunt het fietspad gebruiken als alternatief tot aan het Olmenpad.

Langs de Jagtlustweg in Duin en Kruidberg (blauwe en zwarte route Duin en Kruidberg) is een stukje omleiding ingesteld. Volg de lintjes.

Midden-Herenduin:
Langs de Jagtlustweg in Duin en Kruidberg (zwarte route) is een stukje omleiding ingesteld. Volg de lintjes.

Bleek en Berg:
Rode wandelroute afgesloten. Dit is helaas geen doorgaande wandelroute meer, je kunt dit rondje niet meer wandelen.

Parnassia:
Rode wandelroute afgesloten. Dit is helaas geen doorgaande wandelroute meer, je kunt dit rondje niet meer wandelen.

Groene wandelroute afgesloten. Dit is helaas geen doorgaande wandelroute meer, je kunt dit rondje niet meer wandelen.

Koevlak:
Het verre deel van de oever van ’t Wed is niet begaanbaar.

Namens de boswachters hartelijk dank voor je medewerking!

Update 04-01-2024

Het water in het duin stijgt nog altijd. Dit heeft tot gevolg dat de rode en groene wandelroute vanaf Parnassia en de rode wandelroute vanaf Bleek & Berg zijn afgesloten. Dit zijn helaas geen doorgaande wandelroutes meer, je kunt deze rondjes niet meer wandelen.

Zie onderstaand kaartje voor de huidige stand van zaken. Hierop kun je zien welke wandel- en fietspaden niet meer begaanbaar zijn en welke nog wel. Volg alsjeblieft altijd de aanwijzingen ter plaatse op en pas je wandeling of fietsrondje aan op de huidige situatie. Namens de boswachters hartelijk dank voor je medewerking!

Update 22-12-2023

De regen houdt niet op en zorgt voor nog meer ondergelopen paden. Zie het kaartje voor huidige stand van zaken.

De blauwe cirkels geven aan waar paden zijn ondergelopen en waar je dus niet zonder natte voeten te krijgen kunt passeren.

In de duingebieden geldt vrijwel overal dat je als wandelaar of fietser op de paden moet blijven. De hoofdreden daarvoor is om planten en dieren elders in het gebied te beschermen. We snappen dat het logisch is om van het pad af te wijken als het hoofdpad onder water staat. Maar ook nu willen we vragen om wel op de paden te blijven. Juist in de winter en vooral als het koud wordt hebben vogels en zoogdieren hun rust hard nodig en kan verstoring extra veel energieverlies opleveren. En ook aan kwetsbare planten kan veel schade ontstaan door mensen die buiten de paden droge delen gaan opzoeken. Dus: beweeg mee met de seizoenen, geniet van de schoonheid van het natte duin en doe laarzen aan of neem natte voeten voor lief en blijf op het pad ook nu het zo nat is. Geef planten en dieren de ruimte en laten we met elkaar de natuur gezond houden.

Pas daarom alsjeblieft je wandel- of fietsrondje aan op de huidige situatie. Namens de boswachters hartelijk dank voor je medewerking!

Update 30-11-2023

De vele regen van de afgelopen paar maanden heeft er voor gezorgd dat een aantal wandel- en fietspaden slecht tot niet meer begaanbaar is. Nu het winter is met de huidige behorende kou is het ondenkbaar dat de paden de komende maanden zullen opdrogen. Enkele paden zijn daarom afgesloten voor wandelaars/fietsers, uit veiligheid en om te voorkomen dat de natuur daar teveel beschadigd raakt. Waar het kan, is een omleidingsroute ingesteld. Zie het kaartje om welke paden het gaat. Volg alsjeblieft de aanwijzingen ter plaatse op.

Onze boswachters monitoren de paden continu. We houden jullie op de hoogte.

Namens de boswachters: hartelijk dank voor je medewerking!