Bewoners Lindenstraat in IJmuiden geven voortuintjes een groene ‘duintuin’ make-over

20 maart 2025

Afgelopen zaterdag 15 maart, een koude maar zonnige dag heeft een aantal tuinexperts samen met buurtbewoners van de Lindenstraat in IJmuiden, 6 voortuintjes omgetoverd in heuse Duintuintjes. Er werden ontwerpen gemaakt, tegels gewipt en mooie inheemse duintuinplanten aangeplant.

Tijdens deze feestelijke dag gingen buurtbewoners zelf aan de slag met het aanleggen van hun eigen Duintuin. In deze groene bloeiende tuinen groeien planten die van nature in de omgeving van Nationaal Park Zuid-Kennemerland voorkomen, zoals bijvoorbeeld de wilde kardinaalsmuts, sneeuwklokjes en de ruige anjer.

Bijzondere gast tijdens deze vergroeningsactie was de van tv bekende boswachter Marieke Schatteleijn. Zij heeft ook recent haar eigen straat vergroend en gaf de bewoners tips en tricks over dit proces. Ook was er een infokraampje met Duintuin stappenplannen, duintuinplanten van Thijsseshof en Duintuinplantenlijsten. De planten zijn door Thijsseshof beschikbaar gesteld voor deze groene actie, en kwamen uit de oudste Duin(heem)tuin uit de regio.

Voorzitter Annette Baerveldt van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en Wethouder Landschap en Groen, Sebastiaan Dinjens gaven het startschot en openden hiermee het officiële (Duin)tuinseizoen. Vervolgens werden de handen uit de mouwen gestoken en hielpen zij de bewoners bij het vergroenen van hun voortuinen.

Een groene make-over

Door vergroening wordt de (lokale) biodiversiteit verhoogd. Meer planten, bomen en struiken functioneren als een ‘groene airco’ op warme dagen; het zorgt voor schaduw en koelte. Ook kan door deze tuinen het water goed weglopen. En het ziet er ook nog eens mooi uit!

Help de natuur een handje

Gwen Pellinkhof, coördinator communicatie en educatie Nationaal Park Zuid-Kennemerland en projectleider Duintuinen ziet nog meer voordelen: “Creëer een stukje Nationaal Park in je eigen (voor)tuin: tegels eruit en Duintuinplanten erin! Dit is goed voor je gezondheid en vergroot ook het leefgebied van veel soorten vogels, insecten en andere (bodem)dieren. Alle kleine beetjes helpen hierbij. En doordat buren dit samen doen, zorgt het ook nog eens voor meer sociale cohesie in de buurt.”

Buurtbewoner Lindenstraat: ‘We hebben veel meer kunnen doen dan we op voorhand hadden gedacht. Ik heb ook echt totaal geen groene vingers. En het is vooral ook heel leuk om dit samen met je straat te doen!’

Duintuinen

Een Duintuin is gifvrij en biedt schuil- en nestelplekken voor dieren die in de omgeving voorkomen. Je vindt er dan ook planten die van origine in Nederland voorkomen en die passen in de omgeving van het Nationaal Park. De planten zijn een aanwinst voor insecten en andere dieren. Een Duintuin is dus genieten. Bovendien is de tuin klimaatbestendig, komt het de biodiversiteit ten goede en draagt een Duintuin bij aan voldoende drink- en grondwater. Kijk voor tips om zelf aan de slag te gaan met Duintuinen op: jouwduintuin.nl. Thijsseshof is ook trotse partner van dit initiatief en ondersteunt dit met kennis, expertise en fysieke duintuinplanten.