Speurtochten en natuurspellen

Kinderen van 3 tot 10 jaar maken kennis met Stijn Konijn, Spinnetje Spikkel, Vosje Vos, De Hulpboswachter of Slimme Rik challenges. Ga met een rugzakje vol leuke doe-opdrachten op zoek naar de geheimen van het Toverbos, schrijf een bekeuring uit als Hulpboswachter of haal je spinnenwebbrevet! Voor groepen zijn er leerzame en uitdagende natuurspellen als Het Duindierenspel, De Reis van de Wolf en Het Grote Boswachter Bordspel.

Al deze leuke en actieve speurtochten en natuurspellen verhuren we via de balie van het bezoekerscentrum.

  • Kleuterspeurtocht 'Stijn Konijn'

Kleuters ontdekken de wereld van Stijn Konijn en zijn broertjes en zusjes. Hoe leven konijnen in de duinen? Waar worden ze geboren, wat eten ze en wie zijn hun vriendjes? Aan het eind van de speurtocht ontmoet je Stijn Konijn!

Leeftijd: 3 t/m 5 jaar. Afstand: 1 km. Duur: circa 3/4-1 uur. Kosten: € 3,75 per kind, inclusief één paar konijnenoren en leuk boekje met verhaaltjes om te bewaren.

  • Kleuterspeurtocht 'Spinnetje Spikkel'

Met een vrolijk gevulde rugzak en een boekje vol leuke doe-opdrachten ga je met Spinnetje Spikkel op zoek naar een huisje. Waar wonen de andere dieren in het Nationaal Park zoals het konijn, de specht, de kikker en het hert? Help jij Spinnetje Spikkel om een huisje te vinden?

Leeftijd: 4 t/m 6 jaar. Afstand: 1 km. Duur: circa 1 uur. Start uiterlijk 15.00 uur. Kosten: € 11,95 (Huur rugzak met materialen en routeboekje, 4 kinderen per rugzak) Borg: € 20,-.

  • Magische speurtocht 'Vosje Vos'

Vosje Vos neemt je mee naar het magische rijk van Koning Eik. Met een rugzak vol gekleurde toverzakjes ga je op pad om de geheimen van het Toverbos te ontdekken. Kijk, voel en beleef!

Leeftijd: 6 t/m 9 jaar. Afstand: 2 km. Duur: circa 1,5 uur. Start uiterlijk 15.00 uur. Kosten: € 11,95 (Huur rugzak met materialen en routeboekje, 4 kinderen per rugzak) Borg: € 20,-.

  • Slimme Rik Challenges

Ga de uitdaging aan met Slimme Rik en ontdek hoe slim de natuur is! Hoe maken dieren een nest of hol? Hoe zorgen planten ervoor dat ze niet opgegeten worden? En hoe blijven insecten onzichtbaar voor hun vijanden? Kunnen mensen iets van deze slimmigheidjes leren? Doe drie challenges en verdien je SlimmeRik diploma met cadeautje.

Er is keuze uit verschillende challenges: Bouw een nest, Bescherm je spullen, Maak er wat moois van, Overleef de winter, Kom mee strandjutten.

Leeftijd: 6 t/m 10 jaar. €2,50 per challenge kaart. Bij aanschaf van de eerste challengekaart ontvang je een mooi bewaarmapje. Afstand en duur zelf te bepalen, je kunt hiervoor bijvoorbeeld de groene route (3,5 km) vanaf het bezoekerscentrum lopen.

  • Speurtocht 'Hulpboswachter'

Volg de enige echte opleiding tot hulpboswachter. Kijk met een konijnenkijker, vind de weg met een kompas, meet de boomhoogte. Schrijf een echte bekeuring uit voor overtreders! Bij terugkomst krijg je een boswachters-diploma.

Leeftijd: 7 t/m 10 jaar. Afstand: 3 km. Duur: circa 1,5 uur. Start uiterlijk 15.00 uur. Kosten: € 11,95. (Huur rugzak met materialen en routeboekje, 4 kinderen per rugzak) Borg: € 20,-.

Op kamp met groep 8? Een schoolreisje voor de bovenbouw? Speel een leuk spel in de duinen in de buurt van het Wed en het bezoekerscentrum.

  • Het Duindierenspel

Speel het dynamische Duindierenspel bij natuurspeelterrein 't Wed. Welk team weet de meeste kaartjes te bemachtigen? Pas op dat je niet wordt geprikt door de Egel en probeer de vlag van de tegenpartij te veroveren! Het Duindierenspel is een tikspel met allemaal dieren die in het Nationaal Park leven. Ze staan in een bepaalde rangorde. Daarmee probeer je zoveel mogelijk dieren van de tegenpartij te tikken.

Er zijn twee versies: het Duindierenspel junior voor 5 tot en met 8 jaar en het Duindierenspel vanaf 8 jaar. Dit spel is geschikt voor groepen tot ongeveer 30 personen.
Kosten: Het Duindierenspel kost € 59,- per dagdeel. Borg: € 50,-
.

  • Het Grote Boswachter Bordspel

Het Grote Boswachter Bordspel is een bordspel van zeven bij tien meter dat buiten gespeeld kan worden. Kruip in de huid van de boswachter in de Kennemerduinen en probeer alle opdrachten zo goed mogelijk te vervullen. Wie is er als eerste bij de finish?

Dit spel is geschikt voor groepen. Kosten: € 29,- per dagdeel. Borg: € 50,-.

  • Bordspel 'De reis van de wolf'

Het bordspel 'De reis van de wolf' is een spel met een zeil van drie bij drie meter dat buiten gespeeld kan worden. Reis als een wolf door het Nederlandse landschap en omzeil de obstakels die je onderweg tegen komt! Je bent zelf de wolf en je speelt met een reuzedobbelsteen.

Dit spel is geschikt voor kleinere groepen tot 10 personen. Kosten: €15,- per dagdeel. Borg: €50,-

Alle activiteiten vanaf het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen kunnen naar wens gecombineerd worden met een arrangement in Duincafé De Kennemerduinen. Reserveren kan door contact op te nemen met het Bezoekerscentrum.

  • Speuren in de duinen - Landgoed Duin en Kruidberg

Wandel met de kinderen een rondje van twee kilometer door de duinen van landgoed Duin en Kruidberg. Met onderweg leuke weetjes en opdrachten over de natuur om je heen.

Afstand: 1,9 km. Start: Ingang Duin- en Kruidberg, ter hoogte van Duin- en Kruidbergerweg 74.

Bekijk de speurtocht op Natuurmonumenten.nl.