Levende duinen: het is nooit klaar

25 november 2015

Is het duingebied nu –na vijf jaar werk- vrij van Amerikaanse vogelkers?

Nee, helaas niet. De aannemer heeft in opdracht van Natuurmonumenten in september-oktober-november een laatste ronde gemaakt om zoveel mogelijk Amerikaanse vogelkers te verwijderen. Maar het duin is er nu niet helemaal vrij van. Er staan plaatselijk nog veel jonge struikjes.

Aan de boswachters en vrijwilligers nu de uitdaging om te zorgen dat deze niet groot worden! Na vijf jaar werk De afgelopen jaren is er met grote machines gewerkt in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De resultaten van het werk zijn goed te zien: grote plekken vrij van Amerikaanse vogelkers en kale duinen. Hiermee houden we ons duingebied zo mooi en gevarieerd mogelijk voor de toekomst. Om duingraslanden te behouden en herstellen, is er geplagd en is zoveel mogelijk Amerikaanse vogelkers verwijderd. Maar er is plaatselijk nog heel wat jonge opslag van Amerikaanse vogelkers.

 

Aannemer Van de Ven heeft de laatste ronde in september-oktober gewerkt met bosmaaier en steekschop, om zoveel mogelijk jonge struiken te verwijderen. De grote natuurprojecten hebben nog een paar jaar beheer nodig om te slagen: zorgen dat de Amerikaanse vogelkersjes die er nog staan, niet groot worden en zaden (bessen) gaan geven. Ook de kaal gemaakte paraboolduinen, die mogen stuiven, hebben beheer nodig. Er zijn plekken waar de wind (nog) niet genoeg vat op heeft. Daar dreigen helm en braam het zand weer vast te leggen. Door het een paar jaar open te houden, krijgt de wind kans om goed vat te krijgen op de duinen. Kom meehelpen! Op woensdag werkt de “Altijd Mooi Weer-groep” in het gebied en zij helpt met het nabeheer van de grote natuurprojecten. De zaterdaggroep werkt om de week en aan diverse klussen. Het werk dat door hun opgepakt wordt is vaak intensief, maar zeer nuttig en ook gezellig. Ook is het mogelijk met uw bedrijf te komen helpen als invulling van MVO of met teamtraining of gewoon een dagje uit. Neem hiervoor contact op met Natuurmonumenten! Zelf een kijkje nemen Een aanrader is de prachtige wandeling van 14km door Duin en Kruidberg, die te downloaden is bij Natuurmonumenten. Het is een flinke wandeling: je doorkruist het hele duingebied en je ziet veel van de mooie resultaten. Onderweg zijn er genoeg mooie plekken voor een picknick! Vanaf parkeerplaats Parnassia is een klein rondje stuivende duinen te lopen. Onze duinen zijn zeer waardevol De stuivende duinen en het herstellen van duingraslanden door verwijderen van de Amerikaanse vogelkers zijn onderdeel van het project ‘Dutch Dune Revival’, dat ook op Voorne en Goeree speelt. De Nederlandse duinen zijn zeer waardevol en een investering voor het behouden meer dan waard. Het wordt gefinancierd door de Europese Commissie (LIFE+) en de provincie Noord-Holland. PWN en Natuurmonumenten werken nauw samen in de uitvoering en het nabeheer in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. In oktober is een internationaal symposium gehouden om ervaring en kennis te delen met andere duinbeheerders. Zo proberen we ons beheer zo optimaal mogelijk te maken. Meer informatie over het project