Stinsenwandeling op Elswout

23 maart 2016

Kom genieten van de voorjaarspracht!

 

Zondag 10 april wordt onder leiding van een Elswoutgids, tevens stinsenexpert, een stinsenwandeling op Elswout gegeven. De wandeling start om 10.00 uur bij het poortgebouw van ELswout aan de Elswoutslaan 12a te Overveen.

 

Van bosanemoon, tot sneeuwklokje tot winterakoniet en sleutelbloem, u vindt ze allemaal op buitenplaats Elswout. Elk voorjaar fleurt Elswout op in prachtige tinten wit, geel, roze en paars. Het woord ‘stinsenplant’ stamt af van het Friese woord ‘stins’ dat ‘stenen huis’ betekent. Het waren de planten die op landgoederen werden aangeplant.

De bekende familie Borski kocht begin 1800 de buitenplaats Elswout. Zij vervolmaakten de prachtige Engelse landschapstuin om het grote huis. In die tijd raakten stinsenplanten ‘in de mode’. Er werden vele bolletjes in de grond gestopt om in het voorjaar Elswout in prachtige tinten te hullen. Nu nog kunnen we jaarlijks genieten van deze kleurrijke bloemenpracht op de buitenplaats.

 

Wandel 10 april mee over buitenplaats Elswout. De gids van Staatsbosbeheer vertelt je onderweg alles over de verschillende soorten en natuurlijk ook over de historie van het gebied. Aanmelden kan via http://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/zuid-kennemerland/de-stinsenplanten-van-elswout