Grote zaagbekken overwinteren op een bijzondere plek

06 februari 2018

Al decennia lang zijn de tankvallen in de Midden-Herenduinen een rustplaats voor overwinterende grote zaagbekken. De grote zaagbek is - in tegenstelling tot zijn soortgenoot de middelste zaagbek - sterk gebonden aan zoet water.

De naam zaagbek duidt op de gezaagde randen van zijn bek. Hiermee kan hij zijn prooi goed vasthouden. In de tankvallen (een militair bouwwerk uit de Tweede Wereldoorlog) doen de zaagbekken zich tegoed aan amfibieën en kleine vis. De vogels broeden ver weg in oost Europa, waar ze begin maart heen trekken.

Ecoloog Ruud Luntz: "Ik vind grote zaagbekken mooie statige vogels; altijd een reden om even af te stappen en te genieten!”

In het verleden waren de aantallen overwinterende grote zaagbekken groter, maar veranderingen in het klimaat zorgen voor mildere winters in het Oostzeegebied, waardoor vogels daar overwinteren. Paarvorming en balts vindt vaak al hier plaats, wat mooie beelden oplevert.

Op bezoek in Midden-Herenduinen?

De ingang van Midden-Herenduinen ligt aan de Duin- en Kruidbergerweg in Driehuis, ten zuiden van de Begraafplaats Westerveld. Tegenover 'Lijn 5' het weggetje inrijden.
Lees meer

 

Foto: Ruud Luntz