Overal witte sterretjes in het groen!

17 september 2018

Boswachter Ina wijst je graag op iets moois in de natuur: de bloeiende parnassia.

"Het mag dan al een lange, hete, droge zomer geweest zijn: gelijk na de regens in augustus kwam de parnassiabloem massaal in bloei. Overal in vochtige duinvalleien zie je nu witte sterretjes tussen het groen. Daar zijn wij, PWN, als natuurbeheerder heel blij mee. De parnassia is niet alleen een zeldzaam, beschermd duinbloemetje, het is ook zo typisch voor dit gebied dat wij het tot icoon maakten van het Nationaal Park Zuid-kennemerland!

Twintig jaar geleden was de parnassia overigens vrijwel verdwenen. Het duin was te droog en te voedselrijk geworden. Dankzij het stoppen van de waterwinning en een paar grote natuurherstelprojecten is de parnassia weer terug."

Zelf op zoek naar de parnassia?

"Wandel langs de oever van het Wed tot aan het groene strand. Het mooist is de parnassia van heel dichtbij. Je moet dus er even voor op de knieën gaan, maar als je ziet hoe bijzonder dit bloemetje is, dan doe je dat met veel plezier!"

Doe bijvoorbeeld de wandeling Kennemerduinen (3,5 km), via speelvijver ‘t Wed naar uitzichtpunt Konijnenberg en terug door het Rietvlak. Zoek de wandeling


 

Foto: Ina Roels