Jan Jaap zijn favoriete plek:

Het Vogelmeer

Interview met Jan Jaap Moerkerk maandag 15 april 2019

Het Vogelmeer

Terwijl ik sta te wachten, komt Jan Jaap Moerkerk aangefietst en parkeert deze naast het Bezoekerscentrum. Hier start onze wandeling van zo’n 4 kilometer door de duinen op weg naar zijn favoriete icoon “Het Vogelmeer”.

Jan Jaap: “Ik zie mijzelf als een helpende hand voor het park.”

Gepassioneerd natuurliefhebber Jan Jaap is in Nationaal Park Zuid-Kennemerland vrijwilliger voor zowel Natuurmonumenten als PWN. Nadat hij een oproep voor vrijwillige schoolgids in het lokale “sufferdje” had gelezen, twijfelde hij geen moment en stuurde zijn reactie. Inmiddels is hij al meer dan twaalf jaar vrijwilliger. Als gids heeft hij al veel groepen door de duinen, het bos en het strand geleid. Daarnaast biedt hij een helpende hand aan het Wisent-team.

Jan Jaap: “Hoor je de Fitis fluiten?”

Via Het Wed en de Konijnenberg lopen wij in een klein uur naar Het Vogelmeer toe. Jan Jaap begint gelijk trots over het gebied te vertellen. Er klinkt ook opwinding in zijn stem, want hij heeft net gehoord dat er een vossenhol met vier kleintjes gesignaleerd is. Ondertussen word ik geattendeerd op de vele vogels die hier leven of overwinteren zoals de fitis.

Na anderhalve kilometer staan we onderaan de Konijnenberg. We nemen de steile, trap naar boven waar we even blijven staan om te genieten van het feeërieke uitzicht. Richting het westen duiken verschraalde duinen op. Het park beweegt met de seizoen en de jaren mee. De vegetatie verandert continu en met goed beheer blijft de biodiversiteit behouden. De zeldzame parnassia is terug van weggeweest en het stikt van de kleine duinviooltjes tussen de grassprietjes.

Jan Jaap; “Elk jaargetijde is prachtig.”

We komen vanuit het Zuidoosten aangelopen, de schoonheid van Het Vogelmeer springt gelijk in het oog. Tussen het schraal gekleurde lentegroen zien we één Schotse hooglander uit het struikgewas opduiken. Een zwerm grauwe ganzen komt overvliegen en we horen een stel aalscholvers ruziën om een plekje. Twee witte zwanen zwemmen wijd gevleugeld voorbij. Ze steken mooi af in het donkere water. Een fantastische plek om je te bezinnen en tot rust te komen.

“Het is van groot belang dat de mensen hier kunnen genieten van de schoonheid. Voor groot en klein is hier van alles te beleven en te ervaren, maar bovenal is het een heerlijke plek om te ontspannen en te genieten.” aldus Jan Jaap.

Jan Jaap Moerkerk in het kort:

Jan Jaap is 70 jaar, heeft 2 kinderen, 4 kleinkinderen en woont met zijn vrouw in Haarlem. Sinds zes jaar is hij gepensioneerd en ruim 12 jaar vrijwilliger bij het Nationaal Park. Jan Jaap is een natuurliefhebber en wandelaar.

Tekst en beeld: Esther Boelen