2 juni Schaapscheren bij De Zandwaaier

03 juni 2013

Op zondag 2 juni gaan we de eerste schapen van onze kudde weer scheren. Het wordt een feestelijk evenement voor jong en oud. En ook een van de laatste weekenden om nog van dit bezoekerscentrum te genieten. Het bezoekerscentrum De Zandwaaier sluit 24 juni vanwege verhuizing naar de nieuwe locatie Koevlak aan de overkant van de Zeeweg. Het nieuwe bezoekerscentrum en Duincafé de Kennemerduinen, zijn vanaf 10 juli geopend voor publiek. De officiële opening is in oktober.

 

Ieder jaar moeten schapen uit hun warme jas worden geholpen. Ook de schapen van de kudde in de het Nationaal Park. Schaapscheren is een vak apart. Onze scheerder uit Monnikendam neemt daarom ruim de tijd om tijdens het scheren te vertellen over het scheerproces. Waarom begint de scheerder bijvoorbeeld bij de kop en niet bij de kont? En kinderen die goed opletten (en die durven) krijgen misschien wel de kans om zelf te helpen bij het scheren.

Wat te doen met de wol? Ideeën genoeg. Kunstenares Brenda Clemens werkt met diverse oude technieken, zoals kaarden, spinnen, vilten, weven en breien. Gewapend met het spinnewiel demonstreert ze op 2 juni hoe een vacht verandert in een boldraad.

En samen met (web)winkel Meervilt (www.meervilt.nl) uit Haarlem, verzorgt zij ook verschillende workshops waarin u een idee krijgt van het viltproces.

 

Vanzelfsprekend kunt u genieten van onze indrukwekkende schaapskudde van 250 schapen en de honden die het samen met de herder druk hebben om de hele kudde bij elkaar te houden. Het Duincafé is de hele dag geopend voor een hapje en een drankje.

 

Aanmelden voor de activiteit is niet nodig. Het evenement is vrij toegankelijk.

Honden zijn niet toegestaan!