Controleer jezelf op teken

01 juli 2020

Met het warme weer worden ook de teken weer actief. Controleer daarom je lichaam op tekenbeten als je in de natuur bent geweest. Teken vallen niet uit bomen. Ze zitten graag in hoog
gras en dode bladeren, het liefst bij bomen of struiken.

Waar zitten teken vooral?

Teken zitten in struikgewas, bomen en op grassprieten. Ze komen wereldwijd voor. In Nederland en België kent men een tiental soorten teken. Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zitten vooral in hoog gras, op bosbessenstruiken, varens of tussen dode bladeren.

Hoe gaat een teek te werk?

Teken wachten in het gras of tussen de bladeren tot een gastheer langskomt. Als dat zover is, merken ze dit op door de uitgestraalde lichaamswarmte, en wellicht ook door de geur. Ze kunnen via poten of benen van de gastheer omhoog klimmen en nestelen zich bij voorkeur op warme plekjes, maar ook wel gewoon op een arm, been of andere plek. Voor een teek zijn reptielen, vogels en zoogdieren, waaronder de mens, geschikte gastheren.

Zo voorkom je tekenbeten

  • Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek
  • Smeer de onbedekte huid in met DEET
  • Blijf op de paden
  • Draag tekenwerende sokken

Hoe controleer ik mezelf op teken?

Ondanks de bovenbeschreven tips kan een teek toch met je meeliften. Controleer jezelf daarom altijd direct bij thuiskomst. Wacht niet tot je onder de douche staat, want dan heeft de teek meer tijd om zich vast te bijten. Controleer de warme plekken van je lichaam extra goed, zoals je liezen, bilspleet en oksels. Ook is het goed de randen van je ondergoed te onderzoeken en net onder je haargrens in je nek te kijken. Teken zijn erg klein, als je het niet kunt zien kun je een spiegel en een loep gebruiken.

Wil je meer informatie over teken?

Kijk op de website van het RIVM

Zie de website van tekenradar

Hoe verwijder je een teek?

Een teek verwijder je met een puntpincet of een tekenkaart. Idealiter verwijder je de teek binnen 24 uur, dan is de kans op infectie het kleinst. Als je gebruik maakt van een pincet, probeer dan zo dicht mogelijk op de huid de teek vast te pakken en trek deze in een rustige opwaartse beweging eruit.

Geraadpleegde bronnen:

www.weekvandeteek.nl

www.tekenradar.nl 

www.ivn.nl