Boswachtersblog: Kerstdrukte voor de vos

15 december 2021

December staat in het teken van gezelligheid en samen tijd doorbrengen met familie en vrienden. Natuurlijk hoort daar lekker eten bij en het thuis gezellig maken. De dagen worden steeds korter en het is snel donker. In december gaat rond 16:30 uur de zon onder en pas rond 8:45 uur komt hij weer op.

Voor de dieren in Nationaal Park Zuid-Kennemerland is de winter vooral een tijd van overleven.

De vos is een echt schemer- en nachtdier. In die tijd moet hij zijn eten bij elkaar zoeken. Een vos is echt een alleseter. Zo eet hij eieren, fruit, vruchten, insecten, kevers, aas en kleine zoogdieren. Veel voedsel is er niet in de winter. Hij zal het dus vooral van aas en kleine zoogdieren moeten hebben. Naast het vinden van eten, is de vos in de winter nog met iets anders druk. Het is namelijk ook paartijd. Dagenlang volgt het mannetje zijn vrouwtje om te voorkomen dat een andere vos hem voor is. Na de draagtijd van 53 dagen worden dan eind maart begin april de jonge vosjes geboren.

Houd daarom rekening met het ritme van de seizoenen en de dieren en pas het tijdstip van je avondwandeling of hardlooprondje aan. Zorg dat je voor zonsondergang uit het Nationaal Park bent en na zonsopkomst ben je weer van harte welkom.

Bekijk hier de video van een vos, die boswachter Walter vlak voor zonsondergang heeft gefilmd.

Tekst: Walter Oosterom, boswachter PWN

Beeld: Ruud Maaskant, boswachter PWN