Meer excursies

22
sep
Duinen vertellen oorlogsverhalen: de luchtoorlog

Duinen vertellen oorlogsverhalen: de luchtoorlog

In Duin en Kruidberg, Midden-Herenduin en Heerenduinen is een bijzonder stuk erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog bewaard gebleven. Op deze excursie ga je mee met onze Tweede Wereldoorlog-expert. Zo zie en hoor je meer over de geschiedenis van de bunkers en de luchtverdediging in ons duin. Er zijn nog resten van zoeklicht posities en beddingen voor zwaar luchtafweergeschut te vinden.

Uniek gebied

De gids laat je bijzondere plekken zien, ook die buiten excursies niet toegankelijk zijn. Met behulp van oude foto’s en kaarten wordt uitleg gegeven over de luchtverdedigingswerken rondom IJmuiden. Het gebied wordt door kenners gezien als uniek, vanwege het type objecten en omdat er nog zoveel bewaard is gebleven. Wist je dat veel bunkers nu winterslaapplaats zijn voor vleermuizen en vlinders en er op het beton bijzondere mossen groeien? Natuur en historie gaan prachtig samen.

Kijk ook naar onze andere excursie in dit gebied, die meer ingaat op de Duitse landverdediging en waar we een bunker in te gaan: Duinen vertellen oorlogsverhalen - de landverdediging

Praktisch

  • We verzamelen 10 minuten voor aanvang bij het informatiepaneel op duinparkeerplaats Duin en Kruidberg. We fietsen 10 minuten het gebied in. Daarna wandelen we langs verschillende verdedigingswerken. Dus kom op de fiets, doe stevige schoenen aan en liefst een lange broek die vies mag worden. Ook een zaklantaarn is handig.
  • Tip: er zijn OV-fietsen bij station Santpoort Noord.
  • De hele tocht duurt ongeveer 2,5 uur.
  • Niet geschikt voor minder-validen.
  • Kinderen vanaf ongeveer 10 jaar kunnen mee.
  • Op deze locatie geldt vanaf 1 april 2023 voor niet-leden een parkeerbijdrage. Deze betaal je via een QR-code met een betaalpapp op je telefoon. Als lid van Natuurmonumenten parkeer je gratis.

Meer zien

Wie meer wil zien van de restanten uit WOII kan naar het vrij toegankelijke Bunkerpad bij IJmuiden aan Zee. Hier wandel je langs het luchtafweergeschut Olmen en de kustbatterij Heerenduinen. Ook kun je daar het Bunkermuseum bezoeken (open op 1e en 3e zondag van de maand).

Zondag 22 september
van 13:15 tot 15:45 uur
Adres: thv Duin en Kruidbergerweg 76, 2071LE Santpoort-Noord
Verzamelpunt: We verzamelen 10 minuten voor aanvang bij het informatiepaneel op duinparkeerplaats Duin en Kruidberg (let op: dit is NIET de parkeerplaats van het hotel)
Volwassenen
Georganiseerd door: Natuurmonumenten
Volwassenen: 12,50
Kinderen: 6,25
Reserveren kan alleen via bovenstaande link