Elswout

Eén van de meest fraaie en waterrijke buitenplaatsen langs de binnenduinrand van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is Elswout. Dit 85 hectare grote rijksmonument kent een rijk planten- en dierenleven. In de 100 tot 200 jaar oude bomen zitten veel holenbroeders. Daarnaast bloeien hier bijna het hele jaar stinzenplanten, waardoor met name in het vroege voorjaar grote delen van de buitenplaats veranderen in een bloemenzee. Ook zie je er statige bomenlanen met indrukwekkende zichtassen.

 

Veel van de oude gebouwen op het landgoed zijn prachtig gerestaureerd. De in neo-renaissance stijl opgetrokken orangerie op het landgoed is tegenwoordig een horecagelegenheid voor bruiloften en partijen. Op zondag is het ook geopend voor publiek. Het Grote Huis van Elswout is een voor Nederland zeldzaam staaltje negentiende-eeuwse eclectische architectuur. Het is centraal gelegen en kijkt uit over de graslanden en lanen.

 

Elswout is aangelegd op een deels afgegraven duingebied. De Haarlemse lakenkoopman Carel Molijn stichtte het landgoed in 1634. Tijdens elke modegril onderging de tuin een gedaanteverandering. Aanvankelijk had het landgoed de Franse landschapsstijl, sinds de achttiende eeuw is het ingericht in Engelse landschapsstijl. Het landgoed is binnen het Nationaal Park een blijvende oase van groen waar het bijzonder aantrekkelijk wandelen is.

 

Praktische informatie:

  • Ingang ligt aan de Elswoutslaan 12a, 2051 AE, Overveen. Iedere dag geopend van zonsopkomst tot zonsondergang.
  • Ingang Elswout, gratis
  • Er zijn twee gemarkeerde wandelroutes
  • Fietsen niet toegestaan
  • Honden toegestaan, mits aangelijnd
  • Deels toegankelijk voor rolstoelen. Wel hoogteverschillen.
  • Geen ruiterroute

TIP: Boek eens een excursie op Elswout als invulling van een familiedag of bedrijfsuitje.