Waterpret bij duinmeertje 't Wed

23 april 2018

Aan de rand van het Nationaal Park Zuid Kennemerland, bij ingang Koevlak, ligt het prachtige duinmeertje’t Wed. Je hebt er vast wel eens een frisse duik genomen. Maar ken je ook de historie en de omgeving van 't Wed? Boswachter Ina van PWN vertelt je meer...

"Zo rustig als het er ’s winters is, zo druk kan het er worden bij mooi weer. En daar hebben we dan ook al voorbereidingen voor getroffen. De drijflijnen zijn geplaatst, het toiletgebouw is geopend. Ofschoon het één van de schoonste zwemplekken van Noord-Nederland is, laat beheerder PWN de kwaliteit van het zwemwater wekelijks controleren. Als er ook maar iets verdachts te melden is dan hoort u dat gelijk.

Geschiedenis

Het meertje is een begrip bij Haarlemse en Amsterdamse families. Hele generaties hebben in het water en op het strandje heerlijke zomerdagen doorgebracht. ‘t Wed is rond 1950 gegraven en het zand dat daarbij vrij kwam is gebruikt voor nieuwe woonwijken in Haarlem. In de loop van de jaren heeft het zich ontwikkeld tot een ecologisch waardevol landschap. In het water groeien zeldzame kranswieren, in mei is het geratel van de rugstreeppadden oorverdovend en op het groene strand bloeit straks parnassia, rietorchissen en duizendguldenkruid.

Vrij spelen

Ook de duinen van speelterrein Koevlak, grenzend aan ’t Wed, zijn populair. Hier mag je, anders dan in de rest van de Kennemerduinen, wél buiten wegen en paden. Met een beetje geluk kom je er een damhert of een ree tegen. Kinderen kunnen op de zandduinen en in het bos vrijuit struinen, hutten bouwen of verstoppertje spelen. En zoek je een plek om, ver van de drukte aan het water en omringd door het duin, te picknicken of rustig van de zon te genieten? Dan kan je die hier ook vinden."

Denk je aan de toegangsregels?

  • Het Wed is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
  • Honden, open vuur of barbecue zijn niet toegestaan.