Ontdek Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Aan de Noordzeekust, tussen Haarlem, Zandvoort en IJmuiden, ligt een oase van rust. Stap op de fiets en ontdek de prachtige natuur en rijke geschiedenis van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Op de grens met de Randstad ligt een gordel van negen weelderige buitenplaatsen. In de Gouden Eeuw investeerden rijke Amsterdamse kooplieden in luxueuze buitenverblijven met parkachtige tuinen in de bosrijke binnenduinen. Zo werd Kennemerland de bakermat van deze buitenplaatsen, elk met een unieke stijl.

Richting het westen beginnen de woeste duinen met stuivend duin en eeuwenoud bos. In dit verwonderende duinlandschap leven zeldzame planten en dieren. Duinparelmoervlinders fladderen rond, verspreid door het park grazen Schotse hooglanders.

Boswachter Jowien: ‘De landgoederen stralen je tegemoet met prachtige lanen en bloemen. En in de duinen heb je vanaf elke duintop weer een ander uitzicht. Kom fietsen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, snuif de historie en voel de zeewind in je haar!’

Doen!

Twee fietsroutes leiden je langs de weelderige buitenplaatsen, verschillende duinmeren en weidse uitzichten. Onderweg geniet je van de horeca van onze gastvrije ondernemers.

Fietstocht Landgoederen Noord

Fietstocht Landgoederen Noord

Al fietsend volg je de sporen uit het verleden; van de Vroege Middeleeuwen, Ruïne van Brederode, de landgoederen tot de Atlantik Wall uit de Tweede Wereldoorlog. Je komt langs de landgoederen Duin en Kruidberg, Midden-Herenduin en Heerenduinen. De fietstocht gaat verder door het woeste duinlandschap naar zee. Je begint de tocht met koffie op Landgoed Duin & Kruidberg en eindigt met een frisse duik in 't Wed.

Bekijk de route

Fietstocht Landgoederen Zuid

Fietstocht Landgoederen Zuid

De fietstocht trapt af door de duinen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Een golvend landschap met meertjes, valleien, bos en strand en zee. Vervolgens buigt de route af naar het zuiden. Je komt langs de landgoederen Koningshof en het sprookjesachtige Elswout. Eindig je tocht met een biologische lunch of ijsje bij Duincafé De Kennemerduinen.

 

Bekijk de route