Tentoonstelling ‘Duinen vertellen oorlogsverhalen’

03 juni 2020

Op 19 juni opent Bezoekerscentrum De Kennemerduinen in Overveen een nieuwe tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in het duingebied. De duinen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland vormden tijdens de Tweede Wereldoorlog het dramatische toneel van de bouw van een omvangrijke verdedigingslinie: De Atlantikwall. Veel sporen van deze verdedigingslinie, die de Duitse bezetter bouwde langs de hele West-Europese kust, zijn nog aanwezig in het duinlandschap. Nog steeds vertellen de sporen de indrukwekkende verhalen van toen.

In de tentoonstelling ‘Duinen vertellen oorlogsverhalen’ vertellen vijf personages hun verhaal over de oorlogsperiode in en rond Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het kind, de begrafenisondernemer, de Duitse soldaat en de journalist waren op verschillende manieren verbonden aan het Nationaal Park, toen nog bekend als de Kennemerduinen. Zij vertellen over de bouw van de Atlantikwall, de duinen als woon- en werkgebied, als verboden gebied voor omwonenden, en als laatste rustplaats van verzetsstrijders.

Het personage van de boswachter laat zien waar de sporen nog zichtbaar zijn in het Nationaal Park en hoe groot de veerkracht van de natuur was na deze verwoestende periode.

De tentoonstelling ‘Duinen vertellen oorlogsverhalen’ is een initiatief van PWN in samenwerking met Nationaal Park Zuid-Kennemerland, ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding in Nederland.