Meer excursies

20
apr
Duinen vertellen oorlogsverhalen - fietsexcursie

Duinen vertellen oorlogsverhalen - fietsexcursie

Fietsexcursie ‘Duinen vertellen oorlogsverhalen’ (zuidelijke route)

In Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn veel sporen te vinden die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. In het park zijn op diverse plekken de restanten te zien van de Atlantikwall, de ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie die de Duitse bezetter langs de Europese kust bouwde om een geallieerde invasie tegen te gaan. Nationaal Park Zuid-Kennemerland herbergt nog vele bunkers, tankmuren, wegversperringen en andere obstakels die deel uitmaakten van deze nooit volledig voltooide verdedigingslinie. Naast de restanten van de Atlantikwall, zijn in het duingebied op verschillende plaatsen ook de sporen terug te vinden van de schokkende gebeurtenissen die, met name aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, plaatsvonden. Ruim 372 verzetshelden werden hier gefusilleerd en vonden er hun laatste rustplaats. Op de plekken waar ze werden gevonden werden gedenkstenen geplaatst. De lichamen van de verzetshelden werden kort na de bevrijding eervol herbegraven op de Eerebegraafplaats.

In de fietsexcursie ‘Duinen vertellen oorlogsverhalen’, neemt een van onze natuurgidsen je mee naar de plaatsen waar de sporen uit de Tweede Wereldoorlog zijn terug te vinden.  Met behulp van oude foto’s word je meegenomen in het verhaal over de fussilades, miltaire oefenplekken en andere zichtbare herinneringen uit dit stukje bewogen geschiedenis.

Voor deze excursie heb je een goede fiets met versnellingen nodig. Het bezoekerscentrum verhuurt ook fietsen, deze kun je vooraf reserveren. Denk ook aan goede wandelschoenen, op diverse plekken stallen we de fiets en gaan we te voet van de paden af.

Voorafgaand of aansluitend kun je de tijdelijke tentoonstelling 'Duinen vertellen oorlogsverhalen' in Bezoekerscentrum De Kennemerduinen bezichtigen. Deze tentoonstelling heeft eerder, maar door de pandemie slechts heel kort in het bezoekerscentrum gestaan. Op veler verzoek keert hij terug van april 2023 tot juni 2024.

We verzamelen 10 minuten voor aanvang bij ingang Koevlak. Eindpunt van de excursie is op het fietpad van Olmen in de Kennemerduinen .

Reserveer

Zaterdag 20 april
van 10:00 tot 12:30 uur
Adres: Zeeweg 12, 2051 EB Overveen
Verzamelpunt: Ingang Koevlak informatiepaneel, svp tien minuten voor aanvang aanwezig zijn.
12+
Aantal plekken beschikbaar: 8
Georganiseerd door: PWN
Volwassenen: € 8,50
Kinderen: € 8,50