Meer excursies

17
mei
Fietsexcursie naar de blauwborst en andere duinvogels

Fietsexcursie naar de blauwborst en andere duinvogels

Fiets mee met de boswachters door Duin en Kruidberg om duinvogels te spotten.

In de maanden maart en april keren duizenden tjiftjaffen, zwartkoppen, nachtegalen en andere zangvogels terug van hun overwinteringsgebieden naar Nederland om zich voort te planten. Tijd voor machogedrag van de bovenste plank; wie zingt het mooiste lied en verovert het hart van een vrouwtje? We leren onder andere dat zang een belangrijk onderdeel is van het observeren van vogels, hoe je een tjiftjaf van een fitis onderscheidt en hoe je een goed begin maakt met waarnemen van vogels.

We moeten “vroeg uit de veren” om kans te maken op soorten als boomklever, tjiftjaf, winterkoning en zwartkop.

Tijdens de fietsexcursie vertellen onze vogelgidsen over de vogels die jullie onderweg spotten en hoe je de zang kunt onderscheiden met behulp van ezelsbruggetjes. Ook vertellen zij over de nesten en het aankomende broedseizoen. Welke vogels broeden er eigenlijk in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, gebruiken ze allemaal takjes voor hun nest en maken ze iedere keer een nieuw nest of juist niet? Je leert het tijdens deze excursie!

Op zoek naar de blauwborst

Natuurlijk gaan we tijdens de excursie ook op zoek naar de blauwborst, die door zijn kleuren en een uitbundige zang een opvallende verschijning is. Blauwborsten hebben de afgelopen decennia in Nederland een flinke opmars gemaakt. Dit komt doordat er meer geschikt leefgebied is bijgekomen.

Goed om te weten

  • Meld je van tevoren aan via deze link
  • Deze excursie is geschikt voor volwassenen en kinderen van 12+
  • De excursie zal per fiets worden afgelegd, deze moet je zelf meenemen.
  • TIP: vergeet je verrekijker niet!
  • Honden zijn in dit deel van het Nationaal Park niet toegestaan.
Vrijdag 17 mei
van 08:00 tot 10:30 uur
Adres: thv Duin en Kruidbergerweg 76, 2071LE Santpoort-Noord
Verzamelpunt: informatiepaneel ingang Duin en Kruidberg Natuurmonumenten (let op: dit is niet de parkeerplaats bij het hotel)
Volwassenen
Georganiseerd door: Natuurmonumenten
Volwassenen:  10,00
Reserveren kan via bovenstaande link